Jednokolové voľby nie sú dobrým rozhodnutím, myslí si Viskupič

TA3 TASR
12.11.2017 15:12

Dvojkolové voľby v krajoch by na výsledku nezmenili nič. Skončili by rovnako ako jednokolové, myslí si Dušan Jarjabek zo Smeru-SD. Jednokolové voľby ale podľa neho spôsobili vyššiu účasť, "pretože ľudia si uvedomili, že na rozhodnutie majú len jeden deň".

Jednokolové voľby nie sú dobrým rozhodnutím, myslí si Viskupič

Voliči uverili novým kandidátom, nie starožupanom

Volebná kampaň Smeru-SD bola podľa Jarjabka nastavená správne. "Hlavným momentom však bolo, že voliči viac uverili zdôvodňovaniu sľubov kandidátov na predsedov krajov ako 'starožupanom', ktorí zdôvodňovali svoju vykonanú prácu," uviedol. Jarjabek nepovažuje výsledok volieb za katastrofu pre Smer-SD, podľa neho však ukázal, že treba zabojovať.

Jedno kolo v krajských voľbách nie je dobrým rozhodnutím, povedal Jozef Viskupič, novozvolený predseda Trnavského kraja. Ani v Banskobystrickom kraji nešlo podľa neho o jedno kolo. "Pretože Martin Klus a Stanislav Mičev sa vzdali kandidatúry v prospech Jána Luntera, čím z prvého kola urobili hneď druhé," podotkol. Viskupič si myslí, že nad doterajším šéfom Trnavského kraja Tiborom Mikušom mal v predvolebnej kampani navrch v modernejšej komunikácii s voličmi.

Pripustili zmeny

Krajské voľby priniesli z pohľadu zákona i nejaké absurdnosti, poukázal Viskupič. Potvrdila to i Lucia Jelčová z Rady pre vysielanie a retransmisiu. Z pohľadu regionálnych a lokálnych vysielateľov je podľa nej absurdné, že nemôžu vo svojom vysielaní predstavovať napríklad župných kandidátov. Treba to zmeniť, súhlasí Viskupič, ktorý je dosluhujúcim podpredsedom parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Zmeny pripúšťa aj Jarjabek, ktorý je šéfom spomínaného parlamentného výboru. Podľa neho treba zjednotiť napríklad moratóriá vo všetkých voľbách. Pravidlá hry sú podľa neho nejednotné vo viacerých smeroch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok