Zostávame rozhodujúcou silou. Fico po týždni zhodnotil výsledky volieb

TA3 SITA TASR
10.11.2017 15:19

Premiér Robert Fico sa po niekoľkodňovom mlčaní postavil pred kamery a vyjadril sa k víkendovým krajským voľbám. V nich jeho Smer-SD neobhájil posty štyroch županov a stratil aj desiatky poslancov. Stále ich však má 88 - najviac zo všetkých strán. Fico sa v utorok nezúčastnil na rokovaní vedenia strany, ktoré začalo rozporuplné výsledky analyzovať.

Dal si prestávku, aby pozoroval atmosféru

Fico poďakoval občanom za to, že sa volieb zúčastnili a ocenil vyššiu účasť. "Možno to bola aj mobilizácia, ktorá spočívala v náraste extrémizmu," myslí si premiér, ktorý ocenil jeho porážku. Slovensko podľa premiéra potvrdilo, že je štandardnou demokratickou krajinou.

Šéf Smeru-SD si "dal prestávku, aby pozoroval atmosféru" po výsledkoch volieb. Veľká časť redakcií mu svojou interpretáciou výsledkov pripomínala "stranícke centrály". Fico zdôraznil, že Smer získal vo voľbách do Vyšších územných celkov najviac hlasov. "Ja teda tomu nerozumiem," pokračoval Fico pri pohľade na graf vedľa neho, ktorý ukazoval zastúpenie jednotlivých strán v krajských parlamentoch.  Poukázal na nízke pomerné zastúpenie opozičných strán ako SaS či "poloblázna z Trnavy". Pre stranu by síce chcel viac županov a krajských poslancov, ale taký je väčšinový systém a nedá sa s tým nič robiť. "Zostávame rozhodujúcou politickou silou", zdôraznil na záver šéf Smeru.

aad_7f000001-b532-9253.jpg

Voľby začali hodnotiť bez Fica

Vedenie Smeru-SD rokovalo v utorok o výsledkoch sobotňajších krajských volieb, avšak bez lídra strany Roberta Fica, ktorý sa pred rokovaním ospravedlnil. Vicepremiér a podpredseda strany Peter Pellegrini uviedol, že členovia vedenia sa porozprávali a zadali si úlohy. "Bola tam veľmi pokojná a normálna atmosféra. Sme dospelí ľudia, ktorí sa dlho poznáme, a vieme si na rovinu povedať veci. Nebolo to vôbec iskrivé ani dramatické, žiadna hádka. Začali sme rokovania a postupne budeme hovoriť, ako ďalej," poznamenal.

Agentúra SITA vydala v piatok predpoludním správu, podľa ktorej vo vedení Smeru-SD rastie tlak na odstúpenie Roberta Kaliňáka. Podľa informácií agentúry požadovali odstúpenie Kaliňáka z pozície ministra vnútra i podpredsedu Smeru niekoľkí podpredsedovia. Podľa viacerých členov užšieho vedenia strany je totiž Kaliňák a jeho kauzy zodpovedný za pokles podpory Smeru u voličov. Jeho prepojenie s podnikateľom Ladislavom Bašternákom totiž Smer nevie vysvetliť ani vlastným voličom.

Tlačové oddelenie Smeru poslalo do agentúry SITA stanovisko dvoch podpredsedov strany. Peter Pellegrini správu agentúry označil za zavádzajúcu a nepravdivú. O žiadnej dohode piatich podpredsedov nevie. „Je to blbosť. S členmi úzkeho vedenia strany som v dennodennom kontakte, takže môžem povedať, že nič také, ako je uvedené v správe agentúry, sa nedeje,“ poslalo tlačové oddelenie stanovisko ďalšieho podpredsedu strany Petra Kažimíra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok