Nechceme nič tajiť, koaličná kríza sa nekoná, uisťoval Gajdoš

TA3 TASR
10.11.2017 12:05

Slová o netransparentnosti nákupu bojových obrnených vozidiel 4x4 a 8x8 pre slovenskú armádu a o novej koaličnej kríze, nie sú pravdivé. Uviedol to minister obrany Peter Gajdoš s tým, že k materiálu o forme nákupu, o ktorom vláda prerušila rokovanie, sa ministri vrátia už 15.11. Zároveň zdôraznil, že do výroby a vývoja týchto vozidiel má byť v čo najvyššej možnej miere zapojený slovenský obranný priemysel.

Materiál spracovali kvalitne

"Padajú nesprávne slová ohľadom netransparentnosti celého postupu a o tom, že vzniká nová koaličná kríza. To sa nezakladá na pravde," uistil minister. Vysvetlil, že materiál predložil na rokovanie Bezpečnostnej rady SR. "Navrhol som predsedajúcemu diskusiu o tomto materiáli prerušiť. Na rade bude prerokovaný najbližšiu stredu a ak bude schválený, bude postúpený na zasadnutie vlády," avizoval.

Minister tvrdí, že dôvodom prerušenia rokovania teda nebola skutočnosť, že by bol materiál týkajúci sa formy nákupu obrnených vozidiel nekvalitne spracovaný. "Naopak, členovia bezpečnostnej rady sa vyjadrili, že je spracovaný kvalitne," poznamenal.

Gajdoš upozornil, že utajenie materiálu na stupeň "VYHRADENÉ", nie je výmyslom jeho ministerstva. Tvrdí, že taká bola dohoda partnerov a o utajení hovorí aj nariadenie ministra obrany. "Nie je to náš výmysel, že by sme chceli niečo tajiť," deklaroval s tým, že tieto záležitosti sú veľmi citlivé a partner si ich zverejnenie nepraje.

Tvrdenie ministerstva obrany, že tento proces je v utajenom režime, lebo si to prial náš partner kvôli citlivým skutočnostiam, označil exminister obrany Ľubomír Galko za absurdné. "Riešiť celý tento proces pod režimom VYHRADENÉ je v tomto prípade smiešne. Keď si môžeme všetci bežne prečítať, aký dostrel majú vozidlá americkej, britskej či nemeckej armády a mnoho ďalších podrobností, tak na čo sa tu na Slovensku hráme? Aké citlivé skutočnosti si nepraje partner zverejniť?" pýtal sa podpredseda liberálov.

Zapoja slovenských zbrojárov

Generálny tajomník Služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko poznamenal, že prezbrojenie pozemných síl je dlhodobá záležitosť. "Ku koaličnej dohode došlo s tým, že peniaze daňových poplatníkov sa budú využívať maximálne efektívne a v maximálnej možnej miere zapojíme slovenský zbrojársky priemysel. Máme podniky, ktoré boli a sú schopné vyrábať techniku pre pozemné vojsko," vysvetlil.

Hoľko zdôraznil, že materiál predložený na vládu je analytický, nie je to zmluva ani rozhodnutie o nákupe. "A nemôžte dopredu zverejniť, koho analyzujete. Dokument má smerovať k tomu, aby sme zistili, kto z potenciálnych výrobcov je ochotný ísť do spolupráce," povedal.

V prípade obrnených vozidiel 8x8 je podľa Hoľka situácia taká, že je podpísané memorandum medzi slovenským a fínskym ministerstvom obrany, na základe ktorého bola s fínskou Patriou ratifikovaná technická dohoda. "Tá hovorí, akú časť vyvinie Fínsko a akú časť SR tak, aby to bolo slovenské vozidlo. Oni vyvinú tretinu, my dve. Výsledkom dohody by mal byť prototyp, ktorý ak prejde skúškami, bude ponúknutý ministerstvu obrany. Stopercentným vlastníkom takéhoto vozidla sa stane SR a môžeme ho predávať na fínsky trh, ale aj na tretie trhy," vysvetlil.

Exminister Galko nespochybňuje fínske vozidlá, proces, akým sa obstarávajú, podľa jeho slov vrhá veľmi tmavý tieň podozrenia na zúčastnených. "Mala rovnako prebehnúť aj súťaž medzi slovenskými firmami, ktoré budú na zákazke participovať. Ale dozvedeli sme sa, že niektoré slovenské firmy boli vybraté na priamo. A to, že toto všetko je 'upečené' už niekoľko mesiacov, len podčiarkuje naše presvedčenie, že obchod nebude čistý," myslí si.

Výrobcu ešte nemajú

Na margo vozidiel 4x4 Hoľko uviedol, že sme na začiatku cesty a nemáme ešte vybratého partnera. "Ozbrojené sily zadefinovali šesť typov vozidiel 4x4, ktoré potrebujeme. My sme sa rozhodli osloviť partnera, ktorý by bol ochotný s nami do toho ísť. Preto pozývame na Priemyselný deň 6. decembra do areálu Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie všetkých výrobcov, aby pred novinármi predviedli svoje vozidlá. Náš úmysel je transparentne a efektívne dôjsť k tomu, aby cena bola čo najnižšia," konštatoval.

Vláda SR túto stredu prerušila rokovanie o forme nákupu bojových obrnených vozidiel pre slovenskú armádu. Materiál z rokovania vlády vypustili.

Rezort obrany predložil ešte v máji tohto roka na rokovanie kabinetu materiál, v zmysle ktorého by Ozbrojené sily SR mali do roku 2029 získať 81 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 a 404 kusov viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok