Internet sa hemží konšpiračnými teóriami, mnohé z nich šokujú

TA3 ČTK
11.11.2017 10:05

V súvislosti so zverejnením tajných dokumentov o atentáte na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho sa do centra pozornosti opäť dostali rôzne konšpiračné teórie o jeho vražde. Internet pritom konšpirácie priam miluje. Vedeli ste, že speváčka Avril Lavigne je mŕtva, že Beatles nikdy neexistovali a že Zem je plochá doska?

Internet sa hemží konšpiračnými teóriami, mnohé z nich šokujú
SITA/AP

Zem nie je guľatá

O rozmachu konšpiračných teórií píše britský denník The Guardian. Nebývalú renesanciu zažíva na webe teória, že Zem je plochá. Teóriu, ktorá má na prvý pohľad miesto maximálne v žartovných fantasy knihách Terryho Pratchetta, na internete po novom zdieľa množstvo ľudí.

Niektorí zrejme tejto bizarnej teórii skutočne uverili, veľká časť ľudí ju však šíri ako žart. V čase, keď k nám sondy posielajú fotografie Zeme z vesmíru, je pre "flat earthers" veľmi ťažké prinášať rozumné argumenty.

Usvedčilo ho obočie?

Mimoriadne podrobne spracovaná webová stránka zas tvrdí, že Beatles v podobe, v akej ich poznali milióny ľudí, nikdy neexistovali. Nezáleží na tom, že ich ľudia mohli naživo vidieť aj počuť. Podľa zástancov tejto teórie bola legendárna britská skupina natoľko plodná a všadeprítomná, že každý zo štyroch "chrobákov" musel mať dvojníka.

hjk_7f000001-3113-34b8.png

Kľúčovým dôkazom má byť napríklad rokmi sa meniaci tvar obočia Paula McCartneyho. Medzi fotografiami z rôznych časových období nie je žiadna zhoda, tvrdia tvorcovia webu.

Fíni sú vlastne Švédi

Na sociálnej sieti Reddit zas vznikla a šírila sa teória, že Fínsko neexistuje. To, čo je na mape znázornené ako severská krajina, je podľa webu v skutočnosti časť Baltského mora, ktorú Japonsko a Rusko spoločne využívajú pre rybolov.

Každému pritom tvrdia, že sa tam nachádza krajina, aby udržali ďalšie rybárske lode v úctivej vzdialenosti. Tí, čo si myslia, že žijú vo Fínsku, boli oklamaní a v skutočnosti žijú vo východnom Švédsku.

Zábery Marsu z Kanady

Väčšina ľudí pozná konšpiračné tvrdenie, že Apollo 11 nikdy nepristálo na Mesiaci a že videozáznam z tejto udalosti je podvrh. Niektorí ale skutočne veria aj tomu, že americký Národný úrad pre letectvo a vesmír falšuje zábery svojich robotických vozidiel na výskum Marsu a tieto videá nakrúca v Kanade.

Ak tí, ktorí veria že stroje naozaj existujú, sú zas presvedčení, že zaznamenali tieň človeka, ktorý stroj opravuje. NASA sa to márne snaží poprieť. Na červenú planétu so doteraz nedostal žiaden človek.

Mŕtvu speváčku nahradila dvojníčka

Niektorí užívatelia sociálnych sietí uverili tomu, že kanadskú speváčku Avril Lavigne, ktorá už v mladom veku bojovala so slávou, od roku 2003 na verejnosti zaskakuje dvojníčka menom Melissa.

20071119-032937-cakj133_7f000001-443f-0067.jpg

Niektoré konšpiračné teórie zašli tak ďaleko, že speváčku rovno pochovali s tým, že jej manažment a nahrávacia spoločnosť nasadili Melissu, aby hviezdu zastupovala na plný úväzok. Tieto teórie podnietil fakt, že Lavigne raz vyfotografovali s nápisom Melissa na ruke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok