Islamisti utŕžili ďalšiu ranu, v Sýrii prišli o poslednú baštu

TA3 TASR
9.11.2017 00:37

Sýrska armáda a jej spojenecké sily obsadili mesto Búkamál pri irackej hranici - poslednú väčšiu baštu teroristickej organizácie Islamský štát v krajine.

Na operácii sa zúčastnili aj iracké šiitské milície nazývané Ľudové mobilizačné sily. Podľa jedného z veliteľov, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters, spojenecké sily sýrskej armády viedli bojovníci libanonského hnutia Hizballáh. "Hizballáh bol základom bitky o Búkamál," povedal veliteľ.

V piatok 3. novembra sýrska armáda vyhlásila za úplne oslobodené od IS aj neďaleké mesto Dajr az-Zaur. Agentúra AP v ten deň uviedla, že sýrska armáda podporovaná Ruskom a Iránom na jednej strane a Američanmi podporované Sýrske demokratické sily pod vedením Kurdov na strane druhej momentálne "súťažia" o to, kto oslobodí od IS zvyšok provincie vrátane kľúčového mesta Búkamál pri irackej hranici.

Agentúra SANA 1. novembra informovala, že šesť ruských strategických diaľkových bombardérov Tu-22M3 vzlietlo z územia Ruskej federácie, preletelo nad územím Iránu a Iraku a podniklo masívny úder na zariadenia IS pri meste Búkamál. Sýrske demokratické sily 20. októbra oficiálne oznámili víťazstvo nad IS aj v Rakke, bývalom hlavnom meste jeho kalifátu. Pád Rakky bol veľkou porážkou pre IS, ktorý od vlaňajšieho roku prišiel o podstatnú časť územia ovládnutého v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok