HoryZonty sa menia na festival s názorom

TA3
2.11.2017 10:40

S hendikepom každého druhu sa spájajú určité obmedzenia. Koľko nakoniec uberá na kvalite života, to už do veľkej miery závisí od odhodlanosti a pevnej vôle jednotlivca. A práve festival dobrodružných filmov HoryZonty v Trenčíne sa už niekoľko rokov pokúša rúcať bariéry v postojoch spoločnosti.

HoryZonty sa menia na festival s názorom

Workshop v chránenej dielni

Už v sobotu 4. novembra pripravili organizátori festivalu v rámci špeciálnej sekcie Umenie a šport v živote telesne postihnutých, ktorá sa koná vďaka podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, netradičný workshop na netradičnom mieste. Akciu s názvom Tvorenie na ceste zastreší Katov dom na Matúšovej ulici v Trenčíne. Práve v ňom majú svoju chránenú dielňu, kaviareň Na Ceste, klienti Domova sociálnych služieb – Adamovské Kochanovce. Na programe workshopu bude zhotovovanie pamiatkových predmetov s tematikou hôr, spoločná výroba pamätných medailí na súťaže festivalu, kreslenie na kamene a iné kreatívne aktivity. Organizátori veria, že chuť tvoriť dokáže aspoň na chvíľu prepojiť rôzne osudy a preklenúť nielen obmedzenia týkajúce sa ťažkostí zdravotného charakteru ale aj psychologické bariéry v postojoch väčšinovej spoločnosti.

Ďalším z podujatí sekcie bude aj prezentácia známeho českého himalájistu Jana Trávnička, po boku ktorého bude stáť, prvý nevidiaci horolezec na svete, ktorý sa pokúsil vystúpiť na šiestu najvyššiu horu sveta Cho Oyu, Jan Říha. Dvojica sa podelí o svoje zážitky z expedície s trenčianskym publikom v utorok 7. novembra v Klube Lúč.

Hory bez odpadu

Počas festivalu HoryZonty, ktorého hlavný program sa bude konať od 9. do 11. novembra 2017 v Kine Hviezda a Klube Lúč, sa návštevníci môžu v rámci sekcie zúčastniť aj workshopu zameraného na zážitok hry a poznávania známeho sveta neznámym spôsobom, výstavy fotografií z expedície Cho Oyu 2016, výstavy víťazných prác výtvarnej súťaže študentov zameraných na stvárnenie zvládania bariér fyzického postihnutia umeleckým spôsobom, premietania filmov, ktorých umeleckou témou sú výkony fyzicky hendikepovaných ľudí, či prezentácie Vojtecha Spišáka, ambasádora kolobežkovej kampane o darcovstve kostnej drene a krvotvorných buniek.

Festival sa každý rok snaží priniesť aj novú tému. „Propagujeme aktivity, ktoré sa z väčšej časti odohrávajú v prírode, a tak nám nie je ľahostajné, ako sa k nej správame. Tento rok sme sa rozhodli poskytnúť priestor prezentácii Hory bez odpadu, založenej na filozofii Zero waste, teda znižovania nášho dopadu na životné prostredie,“ hovorí riaditeľka HoryZontov Mária Dutková. O problematiku odpadu na HoryZontoch porozpráva zakladateľka neziskovej organizácie INCIEN Petra Cséfalvayová.

Festival HoryZonty sa koná v Trenčíne od roku 2006. Zameraný je na propagáciu dobrodružného filmu, všestrannú propagáciu zdravého životného štýlu a alternatívneho využitia voľného času.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok