Zverejnili reklamy, ktoré mali ovplyvniť americké voľby

TA3 SITA
1.11.2017 21:29

Členovia výboru na kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov amerického Kongresu zverejnili niektoré z reklám, ktoré si na Facebooku zadávala ruská agentúra a ktoré mali za cieľ ovplyvniť výsledky prezidentských volieb v USA.

Zverejnili reklamy, ktoré mali ovplyvniť americké voľby
SITA/AP

Reklamy mali za cieľ rozoštvať proti sebe jednotlivé názorové skupiny v rámci Spojených štátov, podnietiť väčší odpor voči prisťahovalcom a moslimom, a predovšetkým znechutiť voličom Hillary Clintonovú, protikandidátku Donalda Trumpa.

Mnohé z reklám reagujú na vyfabrikované správy, ktoré napríklad spájajú Clintonovú s bezbrehou podporou prenikania islamu či dokonca terorizmu do USA. "Podporte Hillary! Zachráňte amerických moslimov!" uvádza sa napríklad v jednej z reklám, ktorá má navodiť dojem, že ide o originálny propagačný materiál z dielne Clintonovej štábu. Reklama obsahuje fotografiu, na ktorej je Clintonová vedľa moslimskej ženy zahalenej v hidžábe.

Kongresmani zverejnili len menšiu časť reklám, ich celkový počet mal byť podľa Facebooku okolo 3000. Zadávala ich ruská Agentúra na prieskum internetu a platené boli v rubľoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok