Plynovod Eastring má bližšie k realizácii, ministri podpísali memorandum

TA3 TASR
30.10.2017 20:24

Minister hospodárstva SR Peter Žiga a minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Maďarska Péter Szijjártó podpísali v Košiciach Memorandum o porozumení pre projekt plynovodu Eastring.

Posilní energetickú bezpečnosť

Slovenská republika ho podľa rezortu hospodárstva považuje za jeden z najvýznamnejších projektov na dosiahnutie cieľa EÚ v oblasti diverzifikácie prepravných trás a posilnenia energetickej bezpečnosti v regióne strednej a juhovýchodnej Európy a dlhodobo presadzuje jeho výstavbu.

"Pre Slovensko i Maďarsko je veľmi dôležité, aby mali bezpečné dodávky energetických zdrojov a energetických surovín a plyn patrí medzi jedny z najzákladnejších. Práve preto aj diverzifikácia ciest a zdrojov, ktoré Slovensko aj Maďarsko potrebujú, sú postavené na tom, aby si vytvárali ďalšie možné trasy, ako sú len trasy, ktoré prechádzajú z Ruskej federácie cez Ukrajinu napríklad na Slovensko alebo do Maďarska," uviedol Žiga. Podpísané memorandum je podľa jeho slov vyjadrením politickej podpory projektu na najvyššej úrovni.

Slovensko-maďarská spolupráca

"Maďarsko má dobré kapacity na to, aby spoločne so Slovenskom vytvorili energetickú bezpečnosť pre strednú Európu. Máme asi sedem miliárd kubických metrov kapacitu na uskladňovanie plynu. Máme veľmi dobre vybudované potrubie. To všetko nám umožňuje, aby sme plyn, ktorý nám prichádza z juhu, mohli distribuovať ďalej na západ, sever, akýmkoľvek smerom," povedal Szijjártó.

Kľúčovou pre úspech projektu je podľa rezortu hospodárstva podpora na úrovni vlád, prevádzkovateľov prenosovej sústavy a regulátorov. Tú ako prvé vyjadrilo v Bratislave Bulharsko podpisom Memoranda o porozumení medzi Slovenskom a Bulharskom a o podpore projektu ešte počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ v júli 2016. Podobné memorandum podpísali v júni 2016 prevádzkovatelia eustream, a.s., a Bulgartransgaz.

Spojí strednú Európu

Eastring je spoločný projekt plynového prepojenia medzi Rumunskom, Bulharskom, Maďarskom a Slovenskom. Ide o obojsmerné plynové potrubie s predpokladanou kapacitou v rozsahu 20 až 40 miliárd kubických metrov ročne, v dvoch možných alternatívach. Buď nové potrubie v kombinácii s maximálne možným využitím existujúcej prepravnej infraštruktúry v Rumunsku a Bulharsku, alebo prostredníctvom úplne nového potrubia - dlhá cesta z bodu Malkoclar do Veľkých Kapušian.

Ministri sa v pondelok v Košiciach zúčastnili i Slovenskej kooperačnej burzy 2017, ktorej sa zúčastňuje 300 slovenských a zahraničných firiem. Súčasťou celodenného podujatia bolo aj Slovensko-maďarské podnikateľské fórum organizované ako súčasť tretieho zasadnutia zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre otázky hospodárskej spolupráce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok