Vojenský experiment pri rusko-bieloruskom cvičení znepokojil NATO

TA3 SITA
26.10.2017 21:13

Severoatlantická aliancia je vážne znepokojená novými typmi opatrení zo strany ruskej armády, ktoré boli využité pri septembrovom rusko-bieloruskom vojenskom cvičení Západ a ktoré okrem iného na niekoľko hodín vyradili z prevádzky mobilný signál vo viacerých členských krajinách NATO. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Vojenský experiment pri rusko-bieloruskom cvičení znepokojil NATO
SITA/AP ilustračné

O niekoľkohodinových výpadkoch mobilného signálu, ktoré postihli okrem iného aj núdzové linky, podľa neho informovali najmenej dve členské krajiny NATO. Stoltenberg mal podľa všetkého na mysli Lotyšsko a Nórsko, hoci výpadok mobilnej siete hlásil aj švédsky ostrov Öland.

Stoltenberg vyzval Rusko, aby bolo v súvislosti so svojimi vojenskými cvičeniami transparentnejšie a aby zaistilo, že v budúcnosti nebude dochádzať "k chybným kalkuláciám a nedorozumeniam, pretože tento druh aktivít môže mať vážne následky".

Lotyšsko v septembri, počas konania rusko-bieloruského vojenského cvičenia, hlásilo úplný výpadok mobilného signálu na území celej krajiny, ktorý mal trvať niekoľko hodín. O podobných problémoch informovalo aj Nórsko. Šéf nórskej tajnej služby Morten Haga Lunde navyše v stredu vyhlásil, že ruské experimenty s dosiaľ neznámym druhom elektronických systémov mali a mohli mať aj mnohé postranné efekty vrátane možného narušenia letovej kontroly.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok