Vieme identifikovať moderné otroctvo? Obeťou môžu byť tisíce ľudí

TA3 ČTK
24.10.2017 07:51

Britské úrady vyšetrujú od začiatku roka viac ako 300 prípadov moderného otroctva, v ktorých zamestnávatelia zneužívajú ľudí napríklad nadmernými pracovnými nárokmi, mizernými platmi, neuspokojivými pracovnými podmienkami, ale aj zastrašovaním alebo kombináciou toho všetkého.

Vieme identifikovať moderné otroctvo? Obeťou môžu byť tisíce ľudí
SITA/AP

Riešia stovky prípadov

Podľa agentúry Reuters je vyšetrovanie zamerané napríklad na hydinárske závody, potravinárske prevádzky, hotely, reštaurácie s rýchlym občerstvením a ďalšie podniky. Vyšetrovanie vedie špeciálny úrad na boj proti zneužívaniu pracovných síl GLAA, ktorý bol v máji vybavený špeciálnymi policajnými právomocami. Sám od tej doby vyšetruje už 200 prípadov.

Odhaduje sa, že obeťou systému moderného otroctva v Británii je najmenej 13 000 ľudí. Panujú ale zároveň obavy, že počty pracovne zneužívaných osôb sú mnohonásobne vyššie. GLAA počíta s tým, že do mája budúceho roka bude počet vyšetrovaných prípadov trikrát vyšší. Pomáhať v boji proti pracovnému zneužívaniu, ktorého častými obeťami sú zraniteľné osoby alebo deti, väčšinou bez riadneho povolenia na pobyt, by podľa GLAA mali aj vnímaví občania, ktorí by mali nahlasovať podozrivé prípady.

Prípad aj u susedov

Podľa nedávneho prieskumu však o existencii moderného otrokárstva nemá poňatie 20 percent Britov a dve tretiny nie sú schopné si uvedomiť, že ide o otrokárstvo. Jednou z pomôcok je, že dotknutá osoba je výrazne neupravená, pracuje bez príslušného pracovného oblečenia a javí známky vystrašenosti.

Britské úrady sa zameriavajú na moderné otroctvo len v posledných rokoch. V Anglicku a vo Walese vo fiškálnom roku 2016-2017 zaznamenali o 2,5-krát viac prípadov ako za fiškálny rok predtým, keď takýchto prípadov bolo 2255. Identifikovanie tohto fenoménu viedlo k vytvoreniu a posilneniu právomocí osobitného úradu, ktorý sa zameriava proti tomuto trendu. Úrady v posledných rokoch riešili  aj prípad gangu z Českej republiky, ktorý zotročoval niekoľko ľudí - poskytoval im prácu, ale ich odmeny a doklady si nechával a používal voči nim aj násilie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok