Kiska sa stretol s opatrovateľkami, poukázal na nedostatky

TA3 TASR
23.10.2017 20:55

Slovensko nie je sociálny štát. Tvrdí to prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa stretol s predstaviteľkami opatrovateliek. Poukázal na to, že o starých či ťažko zdravotne postihnutých ľudí sa nemá kto starať, opatrovateliek je tu málo, pretože veľká časť odchádza do zahraničia. Je z toho zdesený.

Kiska sa stretol s opatrovateľkami, poukázal na nedostatky
SITA/Diana Černáková

Čakajú na Richtera

Chyba je podľa prezidenta Kisku v tom, že opatrovateľstvo na Slovensku nie je systematicky financované. Ministerstvo práce by to podľa neho malo riešiť. "Financie na túto oblasť sú z podstatnej časti vykrývané z eurofondov," uviedol prezident.

Bezvládni ľudia nesmú podľa neho ostať na konci záujmu štátu. Súhlasia s ním i opatrovateľky. Tie plánujú založiť občianske združenie, ktoré má takéto ženy dostať späť na Slovensko. "V zahraničí nás pracuje asi 40.000," povedala Monika Jankovčinová, jedna zo zakladateliek združenia.

Očakávajú, že minister práce Ján Richter ich osloví s termínom na stretnutie. Ak to neurobí, ozvú sa mu samy. "Pretože situácia je vážna, od svojich detí odchádza pre lepší zárobok až priveľa matiek a o našich starkých sa nemá kto starať," uviedla Jankovčinová.

Opatrovateľkám chýba systém

Problémom sú podľa opatrovateliek platy. Mnohé podľa Jankovčinovej zarobia v slovenských domovoch sociálnych služieb do 400 eur v čistom. Boli by za to, ak by to bolo aspoň 700 eur v čistom. Opatrovateľkám sa tiež nepáči, že "dve takéto ženy sa v zariadeniach sociálnych služieb starajú o desiatky ľudí".

"Je to priveľa," odkazujú Richterovi. Žiadajú vytvoriť trojzmenné prevádzky či osemhodinovú pracovnú službu. "A aby sa dve opatrovateľky starali v domovoch sociálnych služieb maximálne o štyroch ľudí," povedala Jankovčinová. Chýba jej tiež systém v nemocniciach. Osamelého človeka by podľa nej lekári nemali pustiť zo zdravotníckeho zariadenia, kým nebude mať pridelenú opatrovateľku.

Opatrovateľky sa s Kiskom stretli niekoľko dní po tom, čo došlo k tragickej dopravnej nehode ich kolegýň pri obci Nitrica. Čelná zrážka kamióna s dodávkou si vyžiadala život vodiča dodávky a siedmich opatrovateliek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok