Zeman potvrdil svoj sľub, Babiša poverí zostavením vlády

TA3 TASR
23.10.2017 16:58

Český prezident Miloš Zeman sa stretol s lídrom hnutia ANO Andrejom Babišom a sľúbil mu, že o týždeň ho poverí zostavením vlády. Babišovci jasne vyhrali parlamentné voľby do Poslaneckej snemovne so ziskom takmer 30 percent voličov.

Stretnutie na zámku

Český prezident Miloš Zeman poverí na budúci týždeň vyjednávaním o novej vláde predsedu hnutia ANO Andreja Babiša, ktorého strana zvíťazila vo voľbách do Poslaneckej snemovne parlamentu ČR. Babiš to oznámil po schôdzke s prezidentom, ktorá sa konala na zámku v Lánoch, informovala spravodajská televízia ČT24.

"Prezident ma informoval, že splní svoj sľub a na budúci týždeň ma poverí vyjednávaním o novej vláde až do doby, než budú zvolené nové orgány, to znamená vedenie snemovne," povedal Babiš.

Noví poslanci by sa mali po prvý raz zísť v snemovni 20. novembra. Zeman minulý týždeň povedal, že ide o najneskorší možný termín, ktorý ústava umožňuje. Odôvodnil to tým, že sa niektoré strany chystajú robiť obštrukcie pri voľbe predsedu snemovne. Mesiac má poskytnúť čas na nájdenie zhody. Zeman už skôr povedal, že Babiša vymenuje za premiéra. Názor by podľa svojich slov zmenil len vtedy, ak by o post premiéra Babiš nemal záujem.

czech-babis-50124-1b7ed1bfb4e246e98b88f9cf5ae6138d_7f000001-0cd1-2742.jpg

Vládu chce čo najskôr

Šéf hnutia ANO po schôdzke s prezidentom taktiež povedal, že Zeman mu zablahoželal k víťazstvu vo voľbách. Žiadne odporúčanie, s kým má rokovať, od Zemana vraj nedostal. Poznamenal, že najväčším problémom českej politiky sú práve koalície: "Bohužiaľ, nemáme väčšinový systém ako v Spojených štátoch, čo by bolo určite výhodnejšie, je tam jasná zodpovednosť."

K prípadnej koalícii uviedol, že s ODS by malo ANO 103 poslancov: "Zo skúseností vo vláde viem, že čím menej partnerov, tým je to lepšie. Dôležité ale je, aby vláda bola jeden tím a realizovala program."

Podľa servera Novinky.cz. Babiš znovu jasne vylúčil, že by nadviazal spoluprácu s KSČM a SPD. "Potrebujeme, aby vláda začala čo najskôr pracovať, urobíme maximum pre to, aby sme presvedčili nejakú stranu či strany, aby do tej vlády s nami išli," dodal Babiš.

Majú za sebou prvé rokovania

So zástupcami strán rokuje ANO od nedele. Babiš absolvoval už schôdzky s predstaviteľmi komunistov, hnutia STAN a ČSSD. V pondelok sa stretne ešte s ľudovcami a SPD. Zatiaľ je jasné, že ANO chce nominovať do funkcie predsedu dolnej komory jej doterajšieho podpredsedu Radka Vondráčka.

Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov.

Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov - ANO, ODS (11,32 percenta), Piráti (10,79 percenta), SPD (10,64 percenta), KSČM (7,76 percenta), ČSSD (7,27 percenta), KDU-ČSL (5,8 percenta), TOP 09 (5,31 percenta) a STAN (5,18 percenta). Volebná účasť dosiahla 60,84 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok