Sedem najväčších fám, ktorými prevádzači klamú migrantov

TA3 TASR
23.10.2017 16:28

Nemecko chce zastaviť prílev migrantov do Európy, ktorých vysnívanou krajinou na začatie nového života je často práve táto krajina. Vláda sa rozhodla intenzívnejšie bojovať proti mylným informáciám, ktoré šíria skupiny prevádzačov, aby povzbudili potenciálnych migrantov k podniknutiu tejto cesty.

Sedem najväčších fám, ktorými prevádzači klamú migrantov
SITA/AP

V troch jazykoch

V rámci prebiehajúcej informačnej kampane ohlásil Berlín spustenie novej internetovej stránk RumoursAboutGermany.info, ktorá bude vyvracať fámy ohľadne prijímania utečencov v Nemecku, uviedla agentúra DPA. Obsah stránky je dostupný v arabskom, francúzskom a nemeckom jazyku.

"Chceme zamedziť tomu, aby sa ľudia, ktorí sú už aj tak v ťažkej situácii, vydávali na cestu s prikrášlenými predstavami a falošnými očakávaniami," vysvetlilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Najdôležitejším cieľom je podľa neho "neponechať internetový priestor iba prevádzačom".

bez-nazvu_7f000001-fbe1-94c9.jpg

Kampaň od roku 2015

Na uvedenej stránke sa záujemcovia dočítajú o "siedmich najväčších klamstvách", s ktorými môžu byť konfrontovaní ako migranti. Dozvedia sa tak, že Nemecko v skutočnosti nemá vyhradených 800.000 miest čisto pre utečencov z Afganistanu a neposkytuje každému imigrantovi štartovací príspevok 2000 eur či dokonca vlastný dom. Prevádzači takisto klamú v tom, že s prepravou ľudí do Európy majú dlhoročné skúsenosti a ich transport je legálny. Navyše tvrdia, že člny, ktorými migrantov prepravujú, sú obrovské a niektoré sú dokonca vybavené bazénom či kinom.

Pravdou nie je ani to, že veľké nemecké firmy potrebujú pracovnú silu a každý deň tak prijmú do zamestnania tisíce migrantov. Podľa spolkovej vlády je nepravdivé aj tvrdenie, že imigranti majú možnosť požiadať o kanadské vízum, ak sa im v Nemecku "nebude páčiť".

Nová internetová stránka je súčasťou informačnej kampane, ktorú Nemecko odštartovalo ešte v roku 2015. Doteraz boli pre tento účel využívané reklamné plochy, blogy a televízne či rozhlasové programy, a to priamo v Afganistane, Pakistane, ako aj v krajinách severnej a západnej Afriky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok