Kiska, Danko a Fico sa spojili, podporili európsku budúcnosť

TA3 SITA TASR
23.10.2017 14:39

Dnes, keď neexistuje vnútropolitická široká zhoda na zahraničnopolitických otázkach, je dôležité a dobré, že traja ústavní činitelia - prezident Andrej Kiska, predseda parlamentu Andrej Danko a premiér Robert Fico, v tejto téme našli zhodu.

Prezident navrhol stretnutia

Ako zdôraznil prezident, Európska únia a NATO nie sú iba záležitosťou ministerstva zahraničných vecí, ale každodennou záležitosťou občanov – kamionistov, opatrovateliek, študentov. Kiska zároveň vyjadril želanie, aby o politikách Európskej únie hovorili viac aj samotní rezortní ministri. „Niektorí naši ministri majú úžasný cveng v EÚ. Ich vysvetlenia potrebujeme počuť aj u nás doma,“ dodal Kiska.

Prezident Kiska na spoločnom obede s predsedom NR SR Dankom a premiérom Ficom navrhol, aby sa traja najvyšší ústavní činitelia stretávali pred každým dôležitým summitom NATO a EÚ. „Pokladám za nesmierne dôležité, aby sme vždy, nielen pri stretávaní sa so zahraničnými partnermi, ale hlavne pred našimi občanmi, potvrdzovali smerovanie, hodnoty a spojenectvá, ku ktorým sa Slovensko prihlásilo,“ povedal Kiska s tým, že protieurópska politika sa stáva súčasťou kampaní, pričom neobchádza ani Slovensko.

Zhodli sa v názoroch na Úniu

„Nemôžeme sa automaticky spoliehať na podporu verejnej mienky, musíme byť k ľuďom úprimní, uchádzať sa o podporu verejnosti pri našich rozhodnutiach,“ pokračoval prezident s tým, že je nesmierne dôležité vysvetľovať občanom kroky, ktoré Slovensko robí, a vysvetľovať, že Slovensko dokáže byť sebavedomou krajinou iba v rámci prosperujúcej Únie.

Podotkol, že on vždy ako prezident stál v týchto otázkach za rozhodnutiami vlády a obhajoval ich. „Urobím tak aj o dva týždne v Európskom parlamente, aj 17.novembra, keď na návštevu príde nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier,“ dodal prezident.

Prezident, ako i samotné spoločné vyhlásenie, hovorí i o otázke obrany. „Ľudia sa potrebujú cítiť bezpečne. Žijeme v komplikovanom prostredí,“ povedal Kiska a ocenil nové bezpečnostné a obranné stratégie. Dúfa, že ich čoskoro schváli parlament. Pripomenul, že modernizácia armády musí byť transparentná a efektívna.

Danko vyjadril smútok

Danko pripomenul, že Slovensko zvládlo predsedníctvo v Rade EÚ, je však smutný, že sami doma nevieme niektoré veci doceniť. "Stále sa polarizujeme a potom tu narastajú populistické sily, ktoré okrem urážok a kritiky nedokážu nič priniesť," podotkol. Je však rád, že traja najvyšší ústavní činitelia dokážu deklarovať jednotu v otázkach zahraničnej politiky.

Podľa Danka je veľmi dôležité, aby si každý vstúpil do svedomia. "Apelujem, aby aj médiá pomohli tomu, aby Slovenská republika mala dobrý obraz v zahraničí. Aby sme nedovolili tento štát ovládať ľuďom, ktorí sa dnes krížom celou Európou dostávajú k moci. Jasne vnímame aj problémy EÚ, ale je veľmi dobré, že sa tu bavíme otvorene o procesoch, ako Úniu podporiť. Naša deklarácia neznamená bezhlavé preberanie európskych procesov, ale znamená, že tam, kde sa Únii darí, tam majú tieto procesy od nás troch jednohlasnú podporu," deklaroval.

Poďakoval sa diplomatom

Podľa premiéra Roberta Fica nič nesvedčí Slovensku tak, ako európska integrácia. Načasovanie stretnutia bolo podľa neho aj vzhľadom na víkendové české voľby ideálne. „Nebudem komentovať výsledky českých volieb. Budem komentovať vnútropolitickú situáciu na Slovensku. Stávame sa proeurópskym ostrovom v tomto regióne,“ povedal na úvod Fico.

Fico sa zároveň poďakoval diplomatom, bez ktorých by proeurópska orientácia Slovenska nebola možná a ocenil prácu aj podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča. „Vyvíja úsilie k tomu, aby Slovensko ostalo vnímané ako jasne proeurópska krajina, aby nebolo otázne, či to myslíme vážne,“ povedal premiér na margo Šefčovičovej práce.

Slovensko podľa Fica urobilo množstvo krokov, ale aj keď nie sme veľká krajina, sme v zahranično-politických otázkach rešpektovaní. V zahranično-politických otázkach má Slovensko podľa Fica jasno, Európsku úniu považuje za svoj životný priestor, ale nebude sa báť prinášať vlastné témy, ako napríklad dvojakú kvalitu potravín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok