Štvrtok bude pre Katalánsko kľúčový, cesty späť nebude

TA3 TASR
23.10.2017 12:32

Katalánsky parlament bude vo štvrtok 26. októbra reagovať na krok španielskej vlády, ktorá chce prebrať kontrolu nad týmto regiónom, a pravdepodobne uskutoční hlasovanie o nezávislosti Katalánska.

V pondelok 23. októbra to oznámil zákonodarca Lluís Corominas, hovorca koalície Spoločne za áno. Uviedol, že regionálny parlament bude mať vo štvrtok plenárne zasadnutie, ktoré podľa obáv mnohých španielskych predstaviteľov bude zámienkou pre hlasovanie o vyhlásení nezávislosti Katalánska od Španielska.

Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont totiž v sobotu 21. októbra požiadal parlament, aby sa zišiel na rozpravu a hlasoval o tom, ako reagovať na plán ústrednej španielskej vlády prevziať priamu kontrolu nad severovýchodným regiónom Katalánsko.

Puigdemontov sobotný prejav bol vnímaný ako skrytá hrozba, že formalizuje nejednoznačné vyhlásenie nezávislosti zo začiatku tohto mesiaca, keď pozastavil oficiálne vyhlásenie nezávislosti, aby dal čas na rokovania o vzniknutej politickej kríze s Madridom. Španielska vláda oznámila, že kým bude nezávislosť na stole, nie je možný žiadny dialóg - a podniká už kroky, ktorými zbaví moci všetkých najvyšších katalánskych predstaviteľov. Chce tiež vyhlásiť predčasné regionálne voľby, ktoré by sa konali v nasledujúcich šiestich mesiacoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok