Chceme dohodu s EÚ a to čo najskôr, vyzývajú podnikatelia Londýn

TA3 SITA
23.10.2017 10:48

Popredné záujmové organizácie britských podnikateľov vyzývajú svoju vládu, aby sa v rokovaniach o vystúpení krajiny z Európskej únie usilovala o čo najskoršiu prechodnú dohodu o budúcich obchodných vzťahoch.

Chceme dohodu s EÚ a to čo najskôr, vyzývajú podnikatelia Londýn
SITA/AP

Predbežná dohoda je potrebná, aby mali firmy, britská vláda aj únia dostatok času na presadenie zmien, ktoré sú podmienkou pre úspešný výsledok brexitu, uvádza sa v liste adresovanom hlavnému britskému vyjednávačovi s EÚ Davidovi Davisovi.

Výzvu, o ktorej informoval spravodajský portál bbc.com, podpísali Britská obchodná komora, Konfederácia britského priemyslu, organizácia EEF zastupujúca spracovateľské, projektantské a technologické firmy, Federácia malých podnikov a zamestnávateľský zväz Inštitút riaditeľov.

Podľa hovorcu britskej vlády v rokovaniach o brexite nastal „reálny, viditeľný pokrok“. Brusel tento mesiac vyjadril ochotu k predbežným rozhovorom o náčrte budúcich vzťahov únie a Veľkej Británie. Od Londýna však stále žiada ďalšie ústupky v otázke uhradenia záväzkov voči únijnému rozpočtu. Na úrovni EÚ rôzne odhady naznačujú, že tieto záväzky by mohli byť v sume 60 až 100 mld. eur, čo ale britská vláda spochybňuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok