Einstein mal návod na šťastný život, vydražia ho v Jeruzaleme

TA3 ČTK
23.10.2017 00:55

Dve ručne napísané poznámky Alberta Einsteina, ktoré venoval poslíčkovi v Tokiu, sa vynorili po 95 rokoch a v utorok sa budú dražiť v Jeruzaleme. V jednej z nich vedec popísal svoju predstavu šťastného života.

Einstein mal návod na šťastný život, vydražia ho v Jeruzaleme
ČTK

Nemecký fyzik, ktorý sa preslávil hlavne teóriou relativity, prednášal v roku 1922 na niekoľkých konferenciách v Japonsku. Pôvod dvoch zápiskov popísal ich terajší majiteľ. Einstein nechcel nechať poslíčka, ktorý mu priniesol do tokijského hotela Imperial poštu, odísť naprázdno.

Nikto nevie, či poslíček odmietol sprepitné kvôli miestnym zvyklostiam, alebo či pri sebe Einstein nemal peniaze. Tak či tak, vedec dal kuriérovi do ruky dve poznámky napísané v nemčine."Pokiaľ budete mať šťastie, budú mať tieto poznámky raz väčšiu hodnotu ako nejaké sprepitné," povedal Einstein poslíčkovi podľa majiteľa, ktorým je poslíčkov príbuzný.

Na jednej z poznámok je napísané: "Kľudný a skromný život prináša viac radosti než honba za úspechom, z ktorej plynie iba večný nepokoj." Na druhý, biely papier, si Einstein zapísal príslovie: "Kde je vôľa, tam je cesta." Obe poznámky sa budú v utorok dražiť v jeruzalemskej aukčnej sieti Winner´s. Medzi draženými predmetmi budú aj dva listy, ktoré Einstein napísal na sklonku života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok