SaS kritizuje prístup Druckera, Cigánikovej chýba diskusia

TA3 TASR
22.10.2017 14:08

V relácii TA3 V Politike sa hostia okrem iného venovali téme zdravotníctva. Politici sa vyjadrili k novele zákona, ktorú predstavil rezort Tomáša Druckera. Nie všetci ju však hodnotia pozitívne. Jana Cigániková zo SaS v relácii vyhlásila, že nastavená cesta v zdravotníctve nie je správna.

Silený spôsob presadzovania

O novele zákona o zdravotnej starostlivosti sa diskutovalo málo a podľa poslankyne NR SR Jany Cigánikovej táto cesta nie je nastavená správne. "Snažili sme sa to, o čom hovoríme posledný rok a pol, ukončiť legislatívnym procesom. Ide o zmenu ambulantných pohotovostí a rozšírenie ordinačných hodín pri všeobecno-praktických lekároch. Máme zmeny pri urgentných príjmoch, aby sme skvalitnili dostupnosť ústavnej zdravotnej starostlivosti," reagoval minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker.

Zásadná zmena je podľa jeho slov financovanie ošetrovateľstva v zariadeniach sociálnych služieb, okrem toho rezort prechádza aj kompletnou revíziou mŕtvych tiel. Podstatná zmena je v úhrade liekov a rozsahu, kde sa rozširujú možnosti získania inovatívnej liečby.

"Za SaS chápeme záujem aj cieľ ministerstva, ktoré sleduje. Nemyslíme si však, že táto cesta je správna. Chýba mi absolútne spôsob, akým sa presadzujú zákony v parlamente. Hovorím o tom, že je urobená dohoda a bez akejkoľvek diskusie, bez medzirezortného pripomienkovania, minútu pred hlasovaním sa podá k tomuto zákonu 36 'pozmeňovákov'. Takýmto spôsobom sa presadzujú zákony," objasnila Cigániková s tým, že sú veci, s ktorými v zákone SaS súhlasí, ale aj také, s ktorými sa nestotožňuje. Najväčší problém je podľa nej silený spôsob presadzovania zákonov. "Možno to nešlo s diskusiou so stranou SaS, ale pozmeňovacie návrhy vzišli práve z diskusie s partnermi," poznamenal minister zdravotníctva.

Nepresnosti v novele

Naopak, zmeny v zdravotníctve vníma pozitívne SNS, poznamenal poslanec zo SNS Jaroslav Ridoško. "Začína tu koncepčná práca na stabilizácii systému, aby sa opäť stal stredobodom nášho snaženia pacient. Ako základ je to dobré, postupne sa môže všetko zmeniť," povedal.

Podľa neho sú v novele zákona nepresnosti. "Tieto veci sa dajú v priebehu života odstrániť," doplnil. "Za posledných desať rokov sme v zlej situácii, treba posilniť funkciu ako primárneho sektora, tak aj nemocničného," uzavrel poslanec NR SR Alan Suchánek.

Porušenie Zákonníka práce

Politici sa v relácii vyjadrili aj k pracovnému času lekárov. Podľa Druckera lekári v ambulanciách pracujú aj 40 hodín týždenne s tým, že v rámci tohto času vykonávajú aj rôzne činnosti. Po novom sa rezort zdravotníctva snažil určiť, že lekár má 35 hodín týždenne poskytovať len zdravotnú starostlivosť vrátane návštevnej služby.

Na jeho slová reagoval Alan Suchánek z OĽaNO, ktorý povedal, že zavedeniu 35 hodín v ambulancii bránia najmä všeobecno-praktickí lekári. "Asociácia nemocníc sa k tomu postavila pozitívne. Keď sa jedna hodina v pracovnej dobe u všeobecno-praktických lekárov pridá, sú s tým ochotní súhlasiť, ale s tým, že sa skráti pohotovostná služba o jednu hodinu. Takže nie všetci sa k tomu stavajú negatívne," vysvetlil.

Zároveň poznamenal, že primárny sektor nefunguje celkom tak, ako má. "Ľudia majú pravdu, že majú dosť práce, vysoký vek, mnohí pracujú v ťažkých podmienkach. Ten sektor treba zlepšiť," povedal. Doplnil, že neakceptuje fakt, že po 17.00 h sú unavení a po 18.00 h ohrozujú pacientov. "Poznám lekárov, pracujem medzi nimi. Po ôsmich hodinách nastupujú do pohotovostnej 16-hodinovej služby, ráno mnohí nemôžu odísť a pracujú aj do 15.00 h. Čiže pracujú 24 hodín, niektorí až 32 hodín," povedal s tým, že to nie je v poriadku, pretože tým porušujú Zákonník práce.

Dostanú viac?

Jaroslav Ridoško vyzdvihol, že samosprávny kraj môže schváliť poskytovateľovi všeobecno-ambulantnú starostlivosť aj s nižším počtom ordinačných hodín. "Chápem výhrady lekárov. V Trenčianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji teraz schvaľujú ordinačné hodiny lekárov ambulantnej starostlivosti na 40 hodín týždenne," uviedol Ridoško.

So zavedením času, ktorí musia lekári stráviť v ambulanciách, však nesúhlasí Jana Cigániková. "Poslanci si skracujú pracovný čas na dve hodiny, rušia si hlasovanie. Neviem, ako by sa im páčilo, keby im to niekto takto nadiktoval. Toto by mala robiť zdravotná poisťovňa, tá nakupuje zdravotnú starostlivosť," doplnila. Podľa Suchánka je na Slovensku nedostatok lekárov, preto je potrebné hľadať kompromis. "Som za to, aby títo lekári dostali aj vyššie ohodnotenie," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok