Hnutie ANO začína skladať vládu, vyjednávalo s komunistami

TA3 TASR
22.10.2017 12:10

Predstavitelia hnutia ANO, ktoré zvíťazilo vo voľbách do Poslaneckej snemovne českého parlamentu, začalo s vyjednávaním o zložení vlády. Deň po voľbách rokovali so zástupcami KSČM o povolebnom usporiadaní a chode snemovne.

Predstavili svoju prioritu

Podľa predsedu KSČM Vojtěcha Filipa bude ich prioritou zákon o referende, čo vraj šéf ANO Andrej Babiš nevylúčil. Podľa Filipa sa vyjednávači nerozprávali o prípadnej podpore ani spolupráci, ktorú si navyše kvôli malým programovým prienikom nedokáže príliš predstaviť.

Vysvetlil, že komunisti sú autentickou ľavicou, zatiaľ čo ANO predstavuje pravicu. "Spoločné body programu sú obmedzené na všeobecný záujem, nie na rokovanie o vláde," povedal Filip po rokovaniach, informoval spravodajský server Novinky.cz.

"Povedali sme, že našou prioritou bude zákon o referende," konštatoval Filip. S Babišom sa podľa svojich slov zhodli, že by v snemovni mala vzniknúť stála komisia pre ústavu a pre rokovací poriadok.

Babiš chce rokovať s každým

Podľa Filipa išlo o úvodnú schôdzku, ďalšie by mali nasledovať po zostavení poslaneckých klubov. Neskôr budú s hnutím ANO rokovať predstavitelia hnutia STAN. Babiš pri komentovaní volebných výsledkov vyhlásil, že ANO je pripravené rokovať so všetkými stranami, ktoré sa dostali do snemovne.

Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa v sobotu stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov.

Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov - ANO, ODS, Piráti, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Volebná účasť dosiahla 60,84 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok