Mešitami v Kábule otriasli výbuchy, zahynuli desiatky ľudí

TA3 TASR
20.10.2017 18:15

Najmenej 72 ľudí zahynulo pri samovražedných bombových útokoch v dvoch mešitách v Afganistane - v šiitskej mešite v Kábule a v sunnitskej v západnej provincii Ghór. K útoku sa už prihlásil Islamský štát.

Džihádistická skupina Islamský štát sa prihlásila k zodpovednosti za útok na mešitu v afganskej metropole Kábul, pri ktorom zahynulo najmenej 39 ľudí. Vyplýva to z vyhlásenia IS, o ktorom informuje agentúra Reuters.

IS vo vyhlásení tvrdí, že v šiitskej mešite odpálil nálož uloženú vo svojej veste samovražedný atentátnik. Dôkazy o svojom tvrdení skupina neposkytla. Šiitská menšina v Afganistane je však čoraz častejšie terčom sunnitských extrémistov z IS.

V stredoázijskej krajine došlo k dvom samovražedným bombovým útokom v mešitách, ktoré si spolu podľa najnovších správ miestnych úradov vyžiadali najmenej 72 mŕtvych vrátane detí. V Kábule vošiel podľa svedkov útočník do šiitskej mešity v západnej časti mesta v čase, keď sa v nej schádzali veriaci na večerné modlitby.

V provincii Ghór zahynulo pri samovražednom útoku v sunnitskej mešite najmenej 33 ľudí, uviedol hovorca tamojšej polície. Podľa správ bol terčom útoku miestny vojenský veliteľ, ktorý spolupracoval s afganskou centrálnou vládou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok