Fico: Brexit aj migrácia. Summit EÚ bol o štandardných témach

TA3 TASR
20.10.2017 15:54

Summit EÚ obsahoval rokovania o štandardných témach, ktorými sa Európska rada zaoberá pravidelne. Jednou z hlavných tém bola migrácia a ochrana vonkajších hraníc schengenského priestoru, povedal slovenský premiér Robert Fico.

Naďalej odmietame kvóty

Slovensko podľa jeho slov naďalej absolútne odmieta akékoľvek povinné migračné kvóty. V rámci tejto témy chce skôr prispievať pomocou krajinám, odkiaľ migranti pochádzajú a vydávajú sa na cesty, predovšetkým Líbyi. Všetci si evidentne uvedomujú, že povinné kvóty nefungujú, povedal Fico.

Slovensko podľa neho nie je nadšené zo zavádzania kontrol na vnútorných hraniciach Schengenu, lebo tie veľmi spomaľujú cestovanie v rámci tohto, inak úspešného, projektu. Naopak, ako dôležité vníma posilnenie vonkajších hraníc.
Ďalšou z diskutovaných tém bola obrana, v ktorej Fico skonštatoval, že za posledných 12 mesiacov sme v reakcii na krízové situácie spravili toľko, čo za ostatných 12 rokov.

Digitálna EÚ aj Brexit

Lídri hovorili o spustení posilnenej obrannej spolupráce, ku ktorej sa podľa Fica hlási aj Slovensko, pričom oficiálne by to malo oznámiť do konca novembra. Ďalšou z tém bola aj digitálna Európa, kde zaznela ako mimoriadne dôležitá ochrana osobných údajov.

Hovorilo sa tiež o vystúpení Británie z EÚ. Fico zdôraznil, že lídri podľa očakávaní skonštatovali, že v rokovaniach o tzv. brexite zatiaľ nie je možné prejsť do druhej fázy. V tejto súvislosti spomenul aj presídlenie Európskej agentúry pre lieky, o ktorú sa Slovensko uchádza a podalo v tejto súvislosti ponuku, o ktorej sa definitívne rozhodne v novembri.

Ďalšou z tém bolo Turecko, od ktorého podľa Fica potrebujeme pomoc s migráciou, no máme odlišné názory v politickej oblasti. Hovorilo sa aj o dohode s Iránom, pričom lídri EÚ vyjadrili konsenzus v otázke zachovania jadrovej dohody a mali teda odlišný názor ako Spojené štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok