Rakúsky prezident poveril Sebastiana Kurza zostavením vlády

TA3 TASR
20.10.2017 14:44

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen poveril v piatok predsedu Rakúskej ľudovej strany Sebastiana Kurza zostavením novej vlády. V asi päťminútovom vystúpení Van der Bellen načrtol svoje predstavy o budúcom vývoji v Rakúsku.

Prezidentove priority

Prezident považuje za dôležitú proeurópsku politiku a politiku zameranú na integráciu, vedu a životné prostredie. Vyjadril tiež presvedčenie, že do politiky sa musí vrátiť "kultúra dialógu a dôvery". Prezidentovi tiež chýba kultúra vzájomného rešpektu, zahŕňajúca vecný dialóg s opozíciou.

Rakúsko musí podľa prezidenta zostať "silnou krajinou v srdci Európy a v centre Európskej únie". Od novej vlády v súvislosti predsedníctvom Rakúska v Rade EÚ v druhej polovici roku 2018 očakáva nielen jasný záväzok voči EÚ, ale aj aktívnu úlohu pri jej formovaní. Privítal preto skutočnosť, že Kurz jasne deklaroval, že proeurópska orientácia je preňho na prvom mieste.

Van der Bellen hovoril aj o ďalších témach, ako sú integrácia utečencov v Rakúsku, pravidlá pre spolužitie, rešpektovanie ľudských práv alebo riešenie dopadov digitalizácie. Zaoberať sa treba aj otázkou, akým spôsobom môže Rakúsko prispieť k boju proti klimatickej zmene.

Kurz začne čím skôr

Rakúsky prezident na záver konštatoval, že v nasledujúcich dňoch a týždňoch bude intenzívne komunikovať s dezignovaným kancelárom a "veľmi pozorne preskúma" jeho personálne a obsahové návrhy. Šéf ľudovcov sa poďakoval za poverenie zostaviť vládu a zopakoval, že okamžite odštartuje stretnutia s predsedami všetkých strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Až následne mieni začať samotné koaličné rokovania.

Spolupracovať mieni i s menšími frakciami - napríklad so stranou Nové Rakúsko a liberálne fórum chce dosiahnuť potrebnú dvojtretinovú väčšinu v ústavných otázkach. O tom, či je možná spolupráca vo vláde, mieni rokovať so sociálnymi demokratmi a slobodnými. "Chcem zostaviť vládu, ktorá má odvahu a odhodlanie priniesť do Rakúska skutočnú zmenu," vyhlásil Kurz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok