Víťazom volieb sa stalo Babišovo hnutie, tradičné strany neuspeli

TA3 ČTK SITA TASR
21.10.2017 15:56

Boli to možno najmenej predvídateľné voľby v histórii. Po desaťročiach u našich západných susedov netriumfovala ani pravicová ODS ani ľavičiari z ČSSD, do parlamentu sa dostalo 9 strán. Úspech vo voľbách zaznamenali aj takzvané antisystémové strany ako Piráti. O priebežných výsledkoch sme vás informovali online.

Víťazom volieb sa stalo Babišovo hnutie, tradičné strany neuspeli
SITA/AP

Online sme ukončili.

18:00 Do parlamentu sa dostal rekordný počet strán - 9. Dostali sa tam strany ANO, ODS, SPD Tomia Okamuru, Piráti, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, Starostovia a nezávislí a tiež TOP 09.

18:00 ČSSD si nedokáže predstaviť spoluprácu s obvinenými politikmi, povedal novinárom úradujúci šéf strany Milan Chovanec. Vnútrostranícku situáciu budú sociálni demokrati riešiť na jarnom zjade. Dovtedy zostane na čele strany súčasné vedenie.

17:45 Predseda Strany zelených Matěj Stropnický oznámil, že okamžite odstupuje z čela strany.

17:30 Suverénnym víťazom českých parlamentných volieb sa stala strana ANO bývalého ministra financií a podpredsedu vlády Andreja Babiša. Podľa výsledkov, ktoré po zrátaní 92,4 percenta odovzdaných hlasov zverejnil Český štatistický úrad, by mala Babišova ANO získať 30,28 percenta hlasov.

17:17 S veľkou pozornosťou sledujú české parlamentné voľby aj svetové tlačové agentúry. Francúzska AFP hovorí o jasnom víťazstve hnutia ANO miliardára Andreja Babiša ako o vzostupe Donalda Trumpa v USA, agentúra Reuters sídliaca v Londýne sa zase pozastavuje nad neschopnosťou dosiaľ vládnucej sociálnodemokratickej ČSSD zúročiť vo voľbách momentálnu hospodársku prosperitu krajiny. Americká AP uviedla, že výsledok znamená ranu pre tradičné politické strany.

17:15 Po sčítaní 90 % odovzdaných hlasov presvedčivo vedie hnutie ANO miliardára Andreja Babiša so ziskom 30,4 %. Okamurove hnutie - Sloboda a priama demokracia sa ocitlo na druhom mieste s 11 %. Nasledovala ODS, ktorú zatiaľ volilo 10,9 % voličov. Piráti získali 10,3 % hlasov. Do dolnej komory by sa podľa predbežných výsledkov dostalo osem strán. Top 09 by z dolnej komory vypadla, hoci jej zisk mierne vzrástol na 4,7 %. Stále má šancu dostať sa do Snemovne.

17:07 Hnutiu ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša by mohol stačiť na zostavenie novej českej vlády iba jeden koaličný partner. Naznačujú to predbežné volebné výsledky po sčítaní 90 percent volebných obvodov, uvádza webový spravodajský portál Novinky.cz. ANO má predbežný zisk 30,5 percenta, čo znamená obsadenie 80 poslaneckých kresiel. Na to, aby Babiš získal pre svoju vládu väčšinovú podporu v 200-člennej Snemovni, by potreboval najmenej ďalších 20 hlasov.

16: 55 Prvý podpredseda ANO Jaroslav Faltýnek navrhne, aby hnutie ANO s ponukou spolupráce primárne oslovilo ČSSD a ľudovcov. Hovoriť o možnej vládnej spolupráci chce ale so všetkými stranami snemovne, a to na základe programových priorít. Premiérom by podľa neho mal byť šéf hnutia Andrej Babiš. Ano sa stane víťazom volieb so ziskom okolo 30%.

jaroslav-faltynek-reakcia-media-ano-1140-px-ctk_7f000001-6a1f-10c3.jpg

16:25 Podľa predbežných výsledkov, ktoré na svojej stránke zverejňuje Český štatistický úrad, vedie po zrátaní 51,80 % odovzdaných hlasov Babišovo hnutie ANO so ziskom 31,32 percenta hlasov. Na druhom mieste je zatiaľ nacionalistická strana Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru s predbežným ziskom 11,44 percenta. Nasleduje Občianska demokratická strana so ziskom 10,08 percenta, na 9,71 percentách je zatiaľ Česká pirátska strana, Komunistická strana Čiech a Moravy má momentálne 8,69 percenta hlasov. Česká strana sociálno demokratická má zatiaľ 7,76 percenta a ak by sa takýto výsledok potvrdil, bolo by to pre stranu, ktorá podľa prieskumov čakala 13 až 17 percent hlasov, nepríjemné prekvapenie. Do parlamentu by sa ešte podľa predbežných výsledkov mala dostať Kresťanská a demokratická únia - Československá strana ľudová so ziskom 5,87 percenta.

15:55 Po zrátaní takmer 25 percent odovzdaných hlasov vedie zatiaľ ANO so ziskom 31,74 percenta hlasov. Na druhom mieste je zatiaľ nacionalistická strana Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru s predbežným ziskom 11,69 percenta. Nasleduje Občianska demokratická strana so ziskom 9,44 percenta, na 9,34 percentách je zatiaľ Česká pirátska strana, Komunistická strana Čiech a Moravy má momentálne 9,24 percenta hlasov. Česká strana sociálno demokratická má zatiaľ 7,85 percenta a ak by sa takýto výsledok potvrdil, bolo by to pre stranu, ktorá podľa prieskumov čakala 13 až 17 percent hlasov, nepríjemné prekvapenie. Do parlamentu by sa ešte podľa predbežných výsledkov mala dostať Kresťanská a demokratická únia - Československá strana ľudová si ziskom 5,96 percenta a Starostovia a nezávislí, ktorí majú aktuálne 5,14 percenta.

14:32 Podľa modelu televízie Nova vyhralo voľby hnutie ANO so ziskom 26 až 27 percent hlasov. O druhé miesto sa s veľkým odstupom delia komunisti a hnutie Sloboda a priama demokracia Okamuru, ktorým dalo hlas 12 až 13 percent voličov.

Až štvrtá by podľa tohto odhadu skončila sociálna demokracia, ktorá mohla získať 9 až 10 percent hlasov. Výsledky prieskumu agentúr STEM a STEM/MARK, ktoré reflektujú rozhodnutie voličov tesne pred voľbami, zverejnila televízia po zatvorení volebných miestností.

14:00 České parlamentné voľby sa skončili. O 14:00 sa zatvorili všetky volebné miestnosti. Čakáme na prvé odhady, favoritom je hnutie ANO Andreja Babiša.

13:00 Svoj hlas už odovzdal aj premiér Bohuslav Sobotka. Odvolil po desiatej hodine v meste Slavkov u Brna. Podľa neho môže silná ČSSD tlačiť na rast miezd, dôchodkov, obhajovať záujmy rodín a garantovať dostupnosť kvalitnej zdravotnej starostlivosti, informuje webový spravodajský portál Novinky.cz.

Po premiérovi odvolili aj dvaja prezidentskí kandidáti - Michal Horáček v meste Roudnice nad Labem a Jiří Drahoš v pražskej štvrti Lysolaje. Premiér vyhlásil, že jediným úspechom preňho bude, ak zvíťazí sociálna demokracia. "Spravil som pre to maximum. Iba sociálna demokracia môže naďalej garantovať sociálny štát," uviedol Sobotka. Podľa neho sú tieto voľby dôležité pre proeurópsku politiku Česka, ako aj pre to, či krajina zostane súčasťou NATO.

p201710210216801_7f000001-2b50-7c2a.jpg

12:20 Matyáš Zrno sa vyjadril aj k politikovi Tomiovi Okamurovi. Slovenskí komunisti sa po revolúcii prezieravo premenovali na Stranu demokratickej ľavice, čo im podľa neho dovolilo podieľať sa i na vláde. Naopak, českým komunistom sa po roku 1989 vládnuť nikdy nepodarilo. Tým, že sa zakonzervovali ako najmenej pružná komunistická strana v strednej Európe, udržali si tvrdé jadro voličov, avšak zároveň sa vylúčili z podielu na moci, povedal Zrno.

Českí komunisti pravidelne dostávajú vo voľbách 10-15 percent. Tieto čísla sú však prakticky stratené, keďže s komunistami po voľbách nemožno nikdy počítať pre ich nulový koaličný potenciál, "čo je vcelku problém pre demokraciu," poznamenal Zrno.

"Je však zaujímavé, že po páde totality, keď komunistom mnohí predpovedali zánik, sa ich voličská základňa nezmenila. Znamená to, že k starším voličom musia pravidelne pribúdať aj mladší," upozornil. "Tomio Okamura je taký politický podnikateľ," začal Zrno vysvetľovať úspech strany Sloboda a priama demokracia. "Našiel dieru na politickom trhu a využil to, že je známy a populárny."

11:30 Už dnes v neskorších večerných hodinách by mali byť známe takmer alebo úplne kompletné výsledky českých parlamentných volieb. Prvé čiastkové výsledky začne zverejňovať ústredná volebná komisia už krátko po zatvorení volebných miestností o 14:00. Ak nenastanú žiadne komplikácie, k večeru už by malo byť plus-mínus jasné, ako voľby dopadli.

11:00 Polícia v Chomutove zadržala v piatok večer predsedu republikánskej strany Miroslava Sládka pre nepovolenú kampaň, ktorou údajne porušil volebný zákon. Krátko pred polnocou policajti Sládka prepustili. Polícia ho upodozrieva z priestupku, povedala policajná hovorkyňa Alena Barošová.

Podľa serveru Deník.cz bolo dôvodom zadržania verejné vystúpenie v jednej z chomutovských reštaurácií. Polícia to mala hodnotiť ako propagáciu strany v deň volieb, čím by politik porušil volebný zákon, uviedol web. Sládek je jednotkou strany v Ústeckom kraji. Druhým zadržaným bol podľa vyjadrenia strany ďalší kandidát Tomáš Franěk.

"Celý incident sa stal pred reštauráciou, kde sa rozprávali s ľuďmi a kde nie je široko-ďaleko žiadna volebná komisia, teda nedochádza k porušovaniu zákona," informuje SPR-RSČ na Facebooku s tým, že obaja boli neskôr prepustení.

Polícia podľa Bartošovej rieši narušenie priebehu volieb. "Dve osoby sú podozrivé z priestupkového konania proti zákonu o voľbách do Poslaneckej snemovne. Vec je v štádiu riešenia. Obe osoby boli po uskutočnení potrebných úkonov prepustené," povedala Bartošová.

9:52 Analytik Matiáš Zrno si tiež myslí, že česká spoločnosť nie je pravicová a úspech pravice okolo Václava Klausa v 90. rokoch minulého storočia bol historickou anomáliou, ktorá sa už nebude opakovať. Kedysi vedúce české strany ODS a ČSSD boli zvyknuté dostávať vo voľbách 25-30 percent hlasov. Pravicová ODS však v aktuálnych voľbách zrejme získa iba okolo 10 percent, pričom ČSSD sa pohybuje okolo 12-16 percent.

U ODS je tento prepad výsledkom škandálov Nečasovej vlády, ktorá mala jednak smolu, že vládla v období ekonomickej krízy, a jednak skončila policajným zásahom a aférou premiéra Nečasa s riaditeľkou jeho kabinetu. "To dramaticky znížilo dôveryhodnosť ODS a strana klesla na hranicu nebytia," upozornil Zrno a dodal, že v posledných voľbách ODS získala približne 7 percent hlasov a odvtedy sa iba pomaly dvíha z prachu.

"Aby sme to nehádzali iba na korupčné škandály, tak ja si taktiež myslím, že česká spoločnosť nie je principiálne pravicová, a to, že v 90. rokoch ľudia masovo hlasovali pre pravicové strany a pravicové reformy, bola historická anomália spôsobená eufóriou z pádu komunizmu a víziou rýchlych ekonomických reforiem, ktoré nás rýchlo dostanú na úroveň západnej Európy," zdôraznil Zrno. Podľa neho to bola aj zásluha vtedajšieho lídra pravice Václava Klausa, ktorý vedel reformy pred verejnosťou dobre prezentovať.

9:40 Ak nebol niekto pred niekoľkými rokmi fajnšmekrom v sledovaní českej politiky, meno veľkopodnikateľa a politika slovenského pôvodu Andreja Babiša vôbec nepoznal. Známejším sa stal až v roku 2011, keď založil ANO – ako Asociáciu nespokojných občanov, tvrdí český novinár a analytik Občianskeho inštitútu Matyáš Zrno.

Babiš začal ako mentor strany, neskôr ju však prevzal do svojich vlastných rúk. Bola to doba, keď vrcholila ekonomická kríza, pričom vláda Petra Nečasa mala v tom čase "úplne nevypočítateľného" koaličného partnera Veci verejné a potácala sa vo vnútorných sporoch a škandáloch, priblížil situáciu Zrno.

"Do toho prišiel niekto ako Andrej Babiš, ktorý povedal, že s tým urobí poriadok, že štát bude riadiť ako firmu, no predovšetkým tvrdil, že jeho politika nezaujíma, ale už sa to jednoducho nedá vydržať. Korupcia presiahla všetky medze," popísal Zrno a dodal, že to bolo v časoch škandálov vlády Mirka Topolánka.

"Babiš používal s obľubou výrazy, že je to tu ako Palermo a že on bol okolnosťami donútený, aby to Palermo, ten Augiášov chliev vyčistil," dodal Zrno. Na obrovské prekvapenie získal Babiš vo voľbách 18 percent, aj keď volebné prieskumy mu dávali polovicu. "Preto si ani dnes nikto netrúfa odhadnúť výsledok volieb," upozornil analytik.

czech-republic-elections-18594-42f85f5ae9644b0c8ce1a2e563fca985_7f000001-fc7c-5d7a.jpg

8:00 V Českej republike pokračujú voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Volebné miestnosti sa otvorili o 8.00 h, zatvoria ich o 14.00 h. Voľby sa začali v piatok o 14.00 h. Volebné miestnosti zatvorili s úderom 22.00 h. Záujem verejnosti bol podľa volebných komisárov vyšší než pred štyrmi rokmi.

V piatok hlasovala aj väčšina volebných lídrov hlavných politických strán. Český premiér Bohuslav Sobotka svoje právo hlasovať využije dnes. Priebeh volieb bol vo všeobecnosti pokojný, doposiaľ neboli hlásené žiadne závažnejšie incidenty. V českých parlamentných voľbách môže hlasovať viac než osem miliónov oprávnených voličov. O 200 poslaneckých mandátov sa uchádza 31 politických strán a hnutí.

Ako informoval spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24, Česi môžu voliť aj v zahraničí. Naprieč kontinentmi pre nich pripravili 108 hlasovacích lokalít – v Spojených štátoch, Brazílii, Číne, Austrálii, Izraeli, Kazachstane, Kuvajte, Spojenom kráľovstve, na Slovensku a v mnohých ďalších krajinách. Do zoznamov na ambasádach sa zapísalo vyše 9000 ľudí, čo je zhruba o tisíc menej než pred štyrmi rokmi počas vtedajších predčasných parlamentných volieb.

22:00 S úderom 22.00 h sa zatvorili volebné miestnosti po prvom dni volieb do Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky. Poslancov si doposiaľ prišli vybrať viac než dve pätiny voličov, informoval portál spravodajskej televízie ČT24. Záujem verejnosti bol podľa volebných komisárov vyšší než pred štyrmi rokmi.

19:05 Šéfka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová podporila v českých parlamentných voľbách lídra protiislamskej a protiimigračnej strany SPD Tomia Okamuru prostredníctvo videa na youtube. So svojim "odvážnym a talentovaným" predsedom má podľa nej strana mimoriadnu historickú príležitosť zbaviť sa hrozby islamu.

19:00 Český prezident Miloš Zeman odvolil spoločne s manželkou na základnej škole Brdičkova v pražskej štvrti Stodůlky. Hlava štátu na otázku, komu v parlamentných voľbách venovala svoj hlas, vyhlásila, že volila "Čecha". Podľa portálu iDNES.cz tým Zeman odkázal na lídra hnutia Strany práv občanov Františka Ringa Čecha. Podľa Zemana boli pre Českú republiku jediné zásadné voľby tie v roku 1990. "Všetky ostatné boli normálne slobodné voľby a to, že každý prehlasoval, že sú zlomové, to bola iba reklamná kampaň," zhodnotil Zeman.

18:00 Predseda českej Pirátskej strany Ivan Bartoš prišiel svoj hlas v parlamentných voľbách odovzdať do volebnej miestnosti v pražskej štvrti Vinohrady. Na kandidátke zakrúžkoval podľa vlastných slov predovšetkým ženy. Spravodajský portál Novinky.cz predpokladá, že Bartoš zakrúžkoval na 10. mieste kandidátky aj svoju manželku Lydiu.

17:30 Čestný predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg prišiel vhodiť svoj hlas do volebnej urny a vyjadril nádej, že ľudia budú voliť rozumom a nie na základe emócií a "naštvanosti". Tohtoročné voľby považuje za najdôležitejšie v novodobej histórii a neželá si žiadne experimenty.

17:25 Šéf českých Zelených Matěj Stropnický očakáva, že jeho strana sa do Poslaneckej snemovne ČR dostane. Podľa spravodajskej televízie ČT24 po odhlasovaní v parlamentných voľbách novinárom povedal, že vo voľbách očakáva vysokú účasť.

16:30 Predseda hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura hlasoval v pražskej časti Hostivař. Okamura si plánuje v sobotu "spraviť kávu a zapnúť si televíziu a nejakú dobrú hudbu". Do svojho volebného štábu vpustí iba vybraných novinárov, dodal.

Za úspech by podľa vlastných slov považoval dvojciferný výsledok, k získaniu ktorého by mu pomohla vyššia volebná účasť.

16:20 Babiš dúfa, že do Poslaneckej snemovne sa dostane čo najmenej strán. "Pretože čím viac ich tam bude, tým to bude väčší problém. My skutočne potrebujeme väčšinový systém. Koaličné vládnutie je problém všade v Európe," uviedol a poukázal na ťažkosti so zostavením koaličných vlád v Nemecku, Holandsku či Španielsku. Podľa neho je v americkom väčšinovom systéme jasné, kto vládne a aké má výsledky.

15:35 Bývalý prezident Václav Klaus podporil o voľbách svojho syna, ktorý je na kandidátke ODS. Obáva sa nízkej účasti.

15:05 Strana ANO si želá ako koaličného partnera slušných ľudí a jeden tím. Chce vládu, ktorú bude konečne niekto riadiť a ministri si nebudú robiť, čo sa im zachce. Uviedol to predseda strany ANO Andrej Babiš.

14:20 Hlasy odovzdané vo voľbách sa začnú sčítavať zajtra po zatvorení volebných miestností o 14:00. Obvykle je po 12 hodinách spočítaná väčšina hlasov.

14:10 Aké boli hlavné témy tohtoročnej kampane? Okrem veľkých káuz, ako je Čapí hnízdo, v ktorej sa zmieta Andrej Babiš, to boli napríklad daňové úľavy, zvyšovanie platov. Nechýbali utečenci, na strachu z ktorých získava percentná najmä strana SDP Tomia Okamuru ale aj ceny masla a iných potravín, ktorými sa zaoberá ANO. Čierny kôň volieb, strana pirátov, hovoril o prechode na elektromobily či o legalizácii marihuany.

14:00 U našich západných susedov sa práve otvorili brány volebných miestností.

12:55 Víťazom volieb by sa podľa prieskumu agentúry Focus, zverejneného 13. októbra, stalo hnutie ANO s podporou 26,5 percenta hlasov. ČSSD by získala 15,7 percenta hlasov a komunisti 12,4 percenta. V snemovni by zasadli aj zástupcovia ODS, ktorá by dostala 9,9 percenta. SPD by oslovila 7,1 percenta voličov a TOP 09 rovných sedem percent. Piráti by dostali 6,6 a ľudovci 6,2 percenta hlasov.

Podľa prieskumu spoločnosti Behavio a katedry sociológie Filozofickej fakulty Karlovej univerzity sa však o výsledku volieb rozhodne až v posledných hodinách a minútach pred voľbami. Prieskum totiž poukázal na to, že 51 percent obyvateľov s volebným právom stále váha, komu dať hlas alebo či k urnám vôbec ísť. Takmer pätina už vie, že voľby vynechá, a len 30 percent je pevne rozhodnutých, koho voliť.

12:30 Prekvapenie sa asi konať nebude, víťazom by malo byť hnutie ANO Andreja Babiša. Zhoduje sa na tom väčšina zástupcov českých krajanských spolkov v SR. Česi v SR naznačujú aj "ťažký pôrod" budúceho vládneho kabinetu u našich západných susedov.     

"Myslím si, že Babiš prejde," uviedla predsedníčka Českého spolku vo Zvolene Blanka Maňkovská. "Áno, vyzerá to na ANO," doplnila Jarmila Hudecová z Českého spolku v trnavskom regióne. Predsedníčka Českého spolku v Starej Ľubovni Ivana Šipošová, naopak, prognózuje, že bývalý podnikateľ a politik slovenského pôvodu napokon oslavovať nebude. "Myslím si, že sa dožijeme prekvapenia," povedala.     

Zástupkyne košického i bratislavského českého spolku sa pripájajú k názoru, že k výrazným zmenám oproti predvolebným prieskumom naznačujúcim víťazstvo ANO nedôjde, zhodujú sa však i na tom, že kreovanie budúcej českej vlády môže byť problémom. "Povolebná situácia môže priniesť kombinácie, ktoré môžu byť pre ďalší vývoj nepríjemné," upozornila predsedníčka Českého spolku v Košiciach Dagmar Takácsová. Poukázala pritom na percentá českých komunistov. "Dlhodobo nijako neklesajúce preferencie KSČM ma desia," priznala. "Pri predpokladanom víťazstve ANO sa domnievam, že v krajnej núdzi je pripravený argument, podľa ktorého nemôže byť Babiš premiérom ani členom budúcej vlády," poznamenala predsedníčka Českého spolku v Bratislave Dagmar Večerná.

O priazeň sa uchádza 31 strán a hnutí, do dolnej komory parlamentu zvolia 200 poslancov. Poslanecký mandát trvá štyri roky. V piatok sú volebné miestnosti otvorené od 14:00 do 22:00, v sobotu od 8:00 do 14:00.

12:15 V Českej republike sa v piatok a sobotu konajú voľby do Poslaneckej snemovne. Začínajú sa o druhej popoludní, v zahraničí však mohli voliť už skôr. Predsedníčka Českého štatistického úradu Iva Ritschelová uviedla, že o mandát sa v súčasnosti uchádza 7539 kandidátov. "To je zhruba o 1500 viac ako v roku 2013, keď sa konali mimoriadne voľby, a o 2500 viac ako v roku 2010, keď sa uskutočnili zatiaľ posledné riadne voľby do snemovne," povedala Ritschelová.

Priemerný vek kandidátov je 46,4 roka. Najstarším kandidátom je 94-ročná dôchodkyňa. Najmladších, 21-ročných kandidátov je 58. Ženy predstavujú z celkového počtu kandidátov 28,6 percenta, čo znamená mierny nárast oproti predchádzajúcim voľbám. Takmer 35 percent kandidátov je bez politickej príslušnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok