Mayová chcela vyjednávať o obchodnej fáze Brexitu, odmietli ju

TA3 TASR
20.10.2017 08:54

Druhý deň summitu v Bruseli sa zameria predovšetkým na budúcnosť Únie a otázku Brexitu. Lídri členských krajín budú bez britskej premiérky Theresy Mayovej diskutovať o smerovaní vyjednávaní o odchode Spojeného kráľovstva. To bolo jednou z tém aj na včerajšej pracovnej večeri.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a holandský premiér Mark Rutte odmietli požiadavku britskej premiérky na začatie obchodných rozhovorov v rámci vyjednávania podmienok odchodu Británie z EÚ. Mayová dúfala, že sa jej podarí presvedčiť svojich 27 náprotivkov počas štvrtkovej slávnostnej večere na dvojdňovom summite EÚ v Bruseli.

Predbežné rozhovory sú zamerané na občianske práva, finančné vyrovnanie a írske hranice. Vyjednávači EÚ však tvrdia, že potrebujú väčší posun v týchto rozhovoroch ešte predtým, ako sa začnú rokovania o budúcich obchodných vzťahoch Únie a Londýna.

Zatiaľ čo Merkelová pripustila, že Británia počas rozhovorov o Brexite vyslala "jasné signály", zdôraznila, že obchodné rokovania sa nezačnú skôr ako v decembri. Dodala, že proces vyjednávaní s Britániou napreduje "krok za krokom", pričom hodlá zachovať ich "dobrú atmosféru". V rovnakom duchu sa vyjadril aj Rutte, ktorý vyhlásil, že britská premiérka musí prísť s detailnými návrhmi ohľadom finančného riešenia brexitu. "Potrebujeme viac zrozumiteľnosti, najmä čo sa týka účtu," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok