Obvinili kontroverzného ruského umelca, ktorý skúsil podpáliť banku

TA3 TASR
19.10.2017 09:09

Výstredného ruského umelca Piotra Pavlenského, ktorý v noci na pondelok podnikol podpaľačský útok na pobočku centrálnej banky Banque de France v Paríži, obvinili z "ničenia cudzieho majetku spôsobom nebezpečným pre iné osoby". Pavlenskij a jeho družka sú momentálne v policajnej cele.

Obvinili kontroverzného ruského umelca, ktorý skúsil podpáliť banku
SITA/AP

Protestná hladovka

Advokátka Dominique Beyreutherová Minkovová uviedla, že jej 33-ročný mandant začal hladovku na protest "proti absencii verejnej diskusie" na súde, ktorý vyhovel žiadosti prokuratúry a rozhodol o jeho vzatí do väzby. Terčom Pavlenského útoku bola budova Banque de France na Námestí Bastily v centre Paríža. Na sociálnych sieťach sa objavila fotografia ruského umelca pred vchodom do banky s horiacimi prízemnými oknami po oboch stranách.

V komuniké, ktoré Pavlenskij zverejnil na sociálnej sieti Twitter, zdôvodňuje svoje konanie tým, že banka "zabrala miesto Bastily, bankári zabrali miesto kráľov ...". Dodal, že "obnovenie revolučného Francúzska zapáli požiar svetovej revolúcie".

Psychiatrické vyšetrenie

V utorok vyšetrovatelia nakrátko prerušili Pavlenského vyšetrovaciu väzbu, aby - vzhľadom na jeho správanie a konanie - absolvoval psychiatrické vyšetrenie. Lekár konštatoval, že je "normálny",  informovala jeho advokátka.

Pavlenskij je známy ako vykonávateľ celého radu škandalóznych akcií, keď si napríklad zašil ústa na podporu punkovej skupiny Pussy Riot, inokedy sa zasa nahý omotal ostnatým drôtom.

V novembri 2013 si klincom prerazil miešok a spojil ho s dlažbou na Červenom námestí v Moskve, čím chcel protestovať proti ľahostajnosti ruskej spoločnosti voči spoločenským problémom. O rok neskôr si pred Štátnym psychiatrickým centrom v Moskve odrezal časť ucha, aby dal najavo nesúhlas s tým, že Rusko rieši svoju politiku tak, že ľudí označuje za duševne chorých. Vlani v decembri Pavlenskij aj s manželkou a dvoma deťmi emigroval z Ruska do Francúzska, kde mu v máji udelili politický azyl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok