Bulharsko označilo Rusko za hrozbu, podľa Moskvy si protirečí

TA3 TASR
19.10.2017 07:14

Moskva vidí rozpor medzi správou prijatou bulharským parlamentom, v ktorej je Rusko označené za hrozbu, a zámerom bulharskej vlády posilniť bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami, uviedlo v stredu ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Bulharsko označilo Rusko za hrozbu, podľa Moskvy si protirečí
SITA/AP

Ako informoval portál novinite.com, bulharský parlament schválil 5. októbra výročnú správu o národnej bezpečnosti za rok 2016. V správe sa okrem iného uvádza, že "ruské akcie sú zdrojom regionálnej nestability a ohrozujú hlavný cieľ - zjednotenú, slobodnú a pokojnú Európu".

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že dokument bol schválený len tesne a väčšina odobrujúcich hlasov pochádzala z vládnej strany. "Odkiaľ pochádza takéto znenie? Ak bolo použité na základe pokynov od západných partnerov, tak sa zdá, že sa snažia narušiť vzájomne prospešnú spoluprácu medzi Ruskom a Bulharskom," vyhlásilo ministerstvo.

Podľa rezortu je "prekvapujúce, ako takýto dokument, založený na otvorenej nenávisti voči Rusku, mohol schváliť parlament, keďže takmer polovica jeho členov (116 z 240) patrí k členom Skupiny priateľstva s Ruskom". Ministerstvo dodalo, že označenie Ruska za hrozbu "nie je v súlade s postojom bulharského národa, keďže podľa nedávneho prieskumu sa 85 percent Bulharov nedomnieva, že ruská politika predstavuje hrozbu pre ich krajinu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok