Začal sa veľký zjazd čínskej Komunistickej strany. Čo by mal priniesť?

TA3 SITA
18.10.2017 06:22

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas otvorenia zjazdu Komunistickej strany Číny vyhlásil, že krajina má žiarivé vyhliadky do budúcnosti, no čakajú ju náročné ekonomické výzvy.

Raz za päť rokov

Ďalšími vážnymi témami, ktorým sa podľa prezidenta nevenuje dostatočná pozornosť, sú narastajúce platové rozdiely a tiež problémy súvisiace so zamestnanosťou, vzdelávaním, zdravotnou starostlivosťou a ďalšími oblasťami.

Zjazd, ktorý sa koná len raz za päť rokov, okrem iného stanoví politický kurz druhej najväčšej ekonomiky sveta do roku 2022 či nové obsadenie dôležitých grémií strany. V poradí 19. stranícky kongres by mal priniesť aj ďalšie posilnenie už aj tak veľkej moci prezidenta Si. Očakáva sa pritom, že na ďalšie päťročné funkčné obdobie ostane i straníckym šéfom.

Jeden pás, jedna cesta

Vo svojej reči tiež Si vyzdvihol budovanie umelých ostrovov v Juhočínskom mori a svoju zahraničnú stratégiu známu ako Jeden pás, jedna cesta, ktorej cieľom je zlepšenie prepojenia medzi Čínou, Európou a Afrikou. Chválil aj úlohu strany v národnej bezpečnosti, pričom poznamenal, že udržiavajú sociálnu stabilitu a posilňujú národnú bezpečnosť.

Zároveň sa zaviazal k "nulovej tolerancii" korupcie a vyhlásil, že strana sa bude "ďalej prečisťovať, zlepšovať a reformovať". Hovorí sa pritom aj o možnosti, že si 64-ročný politik na zjazde vyberie svojho nástupcu, ktorý by mal po ňom prevziať post po skončení dvoch päťročných funkčných období. Tie ho limitujú len v súvislosti s prezidentským úradom, nie rolou generálneho tajomníka Ústredného výboru strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok