Metropola Islamského štátu padla, posledným útočiskom bol štadión

TA3 ČTK TASR
17.10.2017 12:19

Arabsko-kurdské milície dobyli z rúk bojovníkov teroristickej organizácie Islamský štát mesto Rakka, ktoré predtým slúžilo ako hlavná bašta IS v Sýrii. S odvolaním sa na oznam exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva to uviedli agentúry AFP a Reuters.

S ofenzívou s cieľom dobyť Rakku začali milície SDF s pomocou medzinárodnej leteckej koalície vedenej Spojenými štátmi a špeciálnymi jednotkami USA tento rok v júni. Širšia ofenzíva s kódovým označením Hnev Eufratu, ktorá mala cieľ dobyť Rakku, sa začala už minulý rok na jeseň, keď jednotky dobyli okolité regióny v provincii.

Američanmi podporované sily prenikli na štadión, ktorý je posledným útočiskom teroristickej organizácie Islamský štát v tomto meste. Boje podľa neho pokračujú vo vnútorných priestoroch štadióna. SDF krátko predtým hlásili, že obsadili aj štátnu nemocnicu v rámci operácie na znovuzískanie posledných častí Rakky, pričom "zabili 22 zahraničných žoldnierov". Podľa agentúry AP džihádisti využívali nemocnicu ako veliteľské stredisko.

Rakka bola svojho času hlavným mestom samozvaného kalifátu Islamského štátu. Jednotky SDF na ňu útočia od začiatku júna. Bitka o Rakku sa v júni začala ťažkými pouličnými bojmi za súčasného intenzívneho leteckého bombardovania a delostreľby jednotiek Spojenými štátmi vedenej koalície. Boje sa vlečú už dlhý čas kvôli silnému odporu militantov, ale aj prítomnosti civilného obyvateľstva, ktoré uviazlo v obliehanom meste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok