Jadrová vojna môže vypuknúť každú chvíľu, vyhlásil diplomat KĽDR

TA3 TASR
17.10.2017 07:12

Zástupca severokórejského veľvyslanca pri OSN Kim In-rjong v pondelok vyhlásil, že situácia na Kórejskom polostrove "dospela do rizikového bodu a jadrová vojna môže vypuknúť v ktorúkoľvek chvíľu".

Jadrová vojna môže vypuknúť každú chvíľu, vyhlásil diplomat KĽDR
SITA/AP

Právo na sebaobranu

Kim In-rjong povedal na zasadnutí výboru Valného zhromaždenia OSN pre odzbrojenie, že žiadna krajina na svete nie je vystavená "takej tvrdej a priamej jadrovej hrozbe od USA ako Severná Kórea" - a jeho krajina má právo na sebaobranu. Diplomat uviedol, že Severná Kórea sa tento rok stala "vyspelou jadrovou veľmocou, ktorá vlastní prostriedky jadrového útoku s rôznym dosahom, vrátane atómovej bomby, vodíkovej bomby a medzikontinentálnych balistických striel".

Kim In-rjong varoval, že "v našom dostrele sa nachádza celá pevnina Spojených štátov" a ak nás USA napadnú, "v žiadnej časti sveta neuniknú nášmu tvrdému trestu". Zástupca veľvyslanca tiež povedal, že Severná Kórea "podporuje úplnú likvidáciu nukleárnych zbraní a snahy o ich zákaz na celom svete", ale pre vyhrážky zo strany USA nemôže podpísať Zmluvu o zákaze jadrových zbraní.

 

Až do zhodenia prvej bomby

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v nedeľu 15. októbra pre spravodajskú televíznu stanicu CNN uviedol, že diplomatické úsilie o vyriešenie severokórejskej krízy "bude pokračovať až do zhodenia prvej bomby".

Napätie na Kórejskom polostrove sa vyostrilo v posledných mesiacoch, pričom americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un rozpútali medzi sebou vojnu slov a nechýbali ani vyhrážky vzájomným zničením. Pchjongjang uskutočnil za posledný rok početné skúšky balistických striel a aj dva jadrové testy, čím porušil rezolúcie OSN. Po šiestom jadrovom teste v septembri Bezpečnostná rada OSN rozšírila už platné sankcie voči Severnej Kórei.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok