Kurz chce v Rakúsku proeurópsku vládu a spoluprácu s Merkelovou

TA3 TASR
17.10.2017 06:32

Predseda Rakúskej ľudovej strany Sebastian Kurz dal najavo, že po víťazstve v parlamentných voľbách plánuje vytvoriť proeurópsku vládu, aj keď lídri EÚ vyjadrujú v súvislosti s volebnými výsledkami obavy z "posunu doprava", keďže popri ľudovcoch dosiahla výrazný úspech aj pravicovo-populistická Slobodná strana Rakúska.

"Je to dobrý výsledok pre Európu. ÖVP bola a je v Rakúsku európskou stranou," povedal Kurz. Rakúski voliči tak podľa neho dali jasný proeurópsky signál. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzval Kurza, ktorého strane sa predbežne pripisuje zisk vyše 31 percent hlasov, aby vytvoril vládu s európskou perspektívou, pričom poukázal na skutočnosť, že Rakúsko bude v druhej polovici roka 2018 plniť úlohy rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ. "Rakúsko bude zodpovedať za prípravu mnohých rozhodnutí dôležitých pre budúcnosť EÚ," napísal v liste.

Podľa DPA je však pravdepodobné, že ÖVP vytvorí koalíciu s FPÖ, s ktorou ju spája tvrdá protiimigračná politika a plány posilniť právomoci členských štátov EÚ. Skončila by sa tak desať rokov trvajúca spolupráca medzi ÖVP a Sociálnodemokratickou stranou Rakúska.

Kurz zdôraznil, že EÚ potrebuje reformy, ktorými sa chce zaoberať počas rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ. Dodal, že má záujem o spoluprácu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a inými partnermi, aby spoločne zmenili Európu k lepšiemu. Doterajší rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz sa vo veku 31 rokov zrejme stane najmladším predsedom vlády v Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok