Na KĽDR uvalili investičné embargo, sankcie podpísal aj Putin

TA3 TASR ČTK
16.10.2017 17:22

Európska únia s okamžitou platnosťou rozšírila svoje sankcie voči KĽDR. Tie sú reakciou na pokračujúci vývoj severokórejských jadrových a raketových zbraní. Nové opatrenia zahŕňajú úplný zákaz akýchkoľvek investícií, úplný zákaz predaja ropy a ropných produktov do KĽDR a obmedzenie finančných prevodov.

Na KĽDR uvalili investičné embargo, sankcie podpísal aj Putin
SITA/AP

Rozšírené sankcie

Ministri zahraničia EÚ sa na zasadnutí v Luxembursku tiež dohodli, že s výnimkou utečencov nepredĺžia pracovné povolenia pre štátnych príslušníkov Severnej Kórey, ktorí sa nachádzajú na ich území. Sankcie, ktoré už skôr vyhlásili voči jednotlivcov a firmám z KĽDR, sa naviac rozšírili o ďalšie tri osoby a šesť firiem. Celkový počet Severokórejčanov, ktorých sa sankcie týkajú, sa zvýšil na 41 a počet firiem na desať.

Nové európske sankcie sú ešte prísnejšie ako tie, ktoré už niekoľkokrát vyhlásila Rada bezpenosti OSN. Ministri zahraničia vo vyhlásení EÚ uviedli, že budú aktívne podporovať všetky rezolúcie OSN.

Nové sankcie zahŕňajú úplný zákaz investícií EÚ do KĽDR vo všetkých sektoroch, úplný zákaz predaja rafinovaných ropných produktov a ropy do KĽDR či zníženie sumy osobných finančných prevodov do KĽDR z 15.000 eur na 5000 eur. EÚ má podozrenie, že tieto zdroje sú používané na podporu nelegálnych jadrových a balistických programov.

Obnovili pravidelné spojenie

Nové sankcie voči Kimovmu režimu podpísal aj ruský prezident Vladimir Putin. Podpísal výnos o zavedení sankcií, o ktorých rozhodla koncom minulého roka práve Bezpečnostná rada OSN v reakcii na jadrové a raketové testy. V Moskve medzitým oznámili, že obnovili pravidelné trajektové spojenie medzi ruským Vladivostokom a severokórejským prístavom Rason.

Podľa agentúry RIA Novosti bola doprava prerušená pre meškajúce platby severokórejskej plavebnej spoločnosti za využívanie ruského prístavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok