Iracká armáda vyháňa kurdské milície z oblasti bohatej na ropu

TA3
16.10.2017 07:23

Iracké vládne jednotky získali kontrolu nad rozsiahlymi oblasťami okolo mesta Kirkúk, ktoré boli doteraz v rukách kurdských milícií. V blízkosti mesta sa nachádzajú bohaté náleziská ropy. Milície irackým silám nekládli odpor. Z miesta ale hlásili strety obe strany.

Iracký premiér Hajdar Abádí krátko predtým nariadil armáde, aby v tejto na ropu bohatej oblasti zaistila bezpečnosť, uviedla štátna televízia al-Irakíja. Armáda, protiteroristické jednotky a federálna polícia podľa nej prevzali kontrolu nad niekoľkými časťami Kirkúku bez ozbrojených stretov s oddielmi péšmarga a postupujú bez streľby. Rozmiestnili sa aj v blízkosti mesta Kirkúk.

Viceprezident kurdskej autonómie v Iraku a veliteľ polovojenských jednotiek Kosrat Rasúl vyhlásil, že mesto Kirkúk pred prebiehajúcou operáciou irackej armády ochránia kurdské sily. "Sily péšmarga budú chrániť Kirkúk a nedovolia, aby poškodili mesto," povedal Rasúl pre kurdskú televíziu Rudaw.

Kurdské oddiely získali kontrolu nad Kirkúkom, keď sa džihádistická organizácia Islamský štát v roku 2014 zmocnila častí územia na severe Iraku, pričom nenarážala na žiaden odpor irackej armády. Bagdad už medzičasom Kurdov požiadal, aby odovzdali správu nad mestom federálnym úradom, k čomu však zatiaľ nedošlo. Tento ich spor sa ešte vystupňoval po nedávnom kontroverznom referende o nezávislosti Kurdistanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok