Kataláncom vypršalo ultimátum, Madrid dostal nejednoznačný list

TA3 ČTK TASR
16.10.2017 09:50

Ultimátu, ktoré dal Kataláncom Madrid, sa skončilo. Katalánsky premiér Carles Puigdemont však v liste adresovanom predsedovi španielskej vlády Marianovi Rajoyovi nedal jasnú odpoveď na jeho otázku, či separatisti vyhlásili nezávislosť, alebo nie. Premiéra žiada o dialóg.

Odklad o dva mesiace?

Katalánsky líder zaslal španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi list, v ktorom žiada o pokračovanie dialógu medzi Barcelonou a Madridom. Dialóg by sa mal podľa Puigdemonta uskutočniť v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov a katalánsky líder požiadal Rayoya o stretnutie v čo najkratšom možnom termíne.

Puigdemont v liste oznamuje svoju ochotu pozastaviť na tieto dva mesiace mandát, ktorý mu bol zverený Kataláncami v referende o nezávislosti z 1. októbra.

Nepodal požadované vysvetlenie

Španielsky premiér však na margo Puigdemontovho listu uviedol, že katalánsky líder v ňom nepodal požadované vysvetlenie, či Katalánsko vyhlásilo nezávislosť od Španielska, o čo ho žiadal. Rajoy vo svojom vyhlásení z 11. októbra upozornil, že ak Puigdemont odmietne stiahnuť svoje symbolické vyhlásenie nezávislosti Katalánska od Španielska, alebo bude zachovávať vo veci svoj vágny postoj, Madrid mu dá ešte tri dni, do štvrtka. Potom si vyhradí právo zrušiť politickú autonómiu Katalánska a región bude riadený priamo z Madridu.

Viacerí politickí analytici v súvislosti s týmto možným krokom Madridu vyjadrujú obavy, že vyženie Kataláncov do ulíc. Autonómiu, ktorú Katalánsko znova získalo po páde diktatúry Francisca Franca, tam totiž považujú za zásadnú pre národnú identitu, a to aj napriek tomu, že vo veci nezávislosti sú Katalánci rozdelení na dva tábory.

Španielska vláda, ale aj mnohí európski politici a vplyvní podnikatelia na Puigdemonta vyvíjajú tlak, aby vo veci presadzovania výsledkov referenda z 1. októbra "urobil krok späť". Puigdemontovi spojenci, vplyvné separatistické hnutia a nátlakové skupiny katalánskeho premiéra naopak nabádajú, aby vznik nezávislej "Katalánskej republiky" oznámil čo najskôr. Časť katalánskej verejnosti, odbory, podnikateľské združenia i časť katalánskych médiá zasa Puigdemonta žiadajú, aby nezávislosť Katalánska nevyhlasoval. Svoj odchod z Katalánska za uplynulých 15 dní avizovalo už 500 firiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok