Nedokončil školu, teraz bude kancelárom. Kto je Sebastian Kurz?

TA3 ČTK
15.10.2017 22:52

Keď v decembri 2013 vymenovali Sebastiana Kurza za šéfa rakúskej diplomacie, mal len 27 rokov. Najmladší európsky minister zahraničia však obstál na domácej aj zahraničnej scéne. Tento rok sa dostal na čelo rakúskych ľudovcov z ÖVP a teraz bude najmladším kancelárom v histórii. Pozrite si krátky výber udalostí z jeho života a kariéry.

Nedokončil školu, teraz bude kancelárom. Kto je Sebastian Kurz?
SITA/AP

27. augusta 1986 - Narodil sa vo Viedni a vyrástol v štvrti Meidling, kde žije dodnes.

rok 2004 - Po absolvovaní gymnázia nastúpil do základnej vojenskej služby. Potom začal študovať právo na Viedenskej univerzite. Štúdium však nedokončil a dal prednosť politike.

rok 2009 - Kurz bol zvolený za predsedu mládežníckej organizácie rakúskych ľudovcov.

rok 2010 až 2011 - Zasadal v mestskej rade vo Viedni a zameral sa na generačnú rovnosť a záležitosť seniorov.

apríl 2011 - Kurza vymenovali do novovytvoreného úradu štátneho tajomníka pre integráciu na ministerstve vnútra. Zameral sa na integráciu prisťahovalcov do rakúskej spoločnosti, zaviedol bezplatné jazykové kurzy pre moslimských náboženských vodcov a zriadil fórum pre dialóg s islamom.

29. septembra 2013 - Vo voľbách ho zvolili do parlamentu, keď získal zo všetkých poslancov najviac priamych hlasov.

13. decembra 2013 - Vymenovali ho do vlády, stal sa najmladším európskym ministrom zahraničia. Zameral sa na to, ako uzavrieť najnebezpečnejšiu nelegálnu migračnú cestu sveta cez Stredozemné more. Podľa jeho plánu, inšpirovaného úspešnou snahou Austrálie, by migranti zachránení v mori boli priamo posielaní do táborov v Tunisku a v Egypte.

25. februára 2015 - Parlament schválil ním navrhnutú novelu zákona, ktorá zakazovala financovanie mešít a moslimských spolkov zo zahraničia, ale tiež vysokoškolské teologické štúdium islamu v Rakúsku, právo na duchovnú starostlivosť v armáde, väzniciach alebo v nemocniciach.

február 2016 - Spustil iniciatívu, v dôsledku ktorej Macedónsko a Srbsko zatvorili svoje hranice migrantom. Fakticky sa tak zastavil tok utečencov a migrantov prichádzajúcich do Európy po západnej balkánskej trase.

1. júla 2017 - Stal sa predsedom rakúskych ľudovcov s úmyslom zreformovať stranu a dať jej charakter hnutia otvoreného aj nečlenom. Ako podmienku si stanovil širšie kompetencie, chcel mať možnosť obmedziť vplyv organizácií strany. Neskôr inicioval usporiadanie predčasných volieb.

15. októbra 2017 - Ním vedená strana ÖVP podľa predpokladov zvíťazila v parlamentných voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok