Česi sú nerozhodní. Polovica z nich nevie, či pôjde voliť

TA3 TASR
14.10.2017 11:37

V utorok ráno padne so zákazom zverejňovania prieskumov na Českú republiku predvolebná tma. Avšak práve v týchto posledných dňoch, hodinách a minútach sa o tohtoročnom politickom súboji rozhodne, zamýšľa sa webové vydanie denníka Lidové noviny.

Česi sú nerozhodní. Polovica z nich nevie, či pôjde voliť
ČTK

Nerozhodní môžu rozhodnúť

Podľa unikátneho prieskumu spoločnosti Behavio a katedry sociológie Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej totiž 51 percent obyvateľov s volebným právom stále váha, komu dať hlas alebo či k urnám vôbec ísť. Takmer pätina už vie, že voľby vynechá, a len 30 percent je pevne rozhodnutých, koho voliť.

"To znamená, že dve tretiny tých, ktorí môžu prísť k volebným urnám, je nerozhodnutých," hovorí sociológ Vojtěch Prokeš z Behavia. A práve tí o výsledku rozhodnú.

Spoločnosť Behavio v on-line kampani vyzbierala peniaze od verejnosti na v Česku ojedinelý prieskum. Vychádza z metód behaviorálnej ekonómie, za ktorú získal tento pondelok Nobelovu cenu Američan Richard Thaler.

Favoriti sú jasní

Na rozdiel od tradičných výskumov sa prieskum zameral na otázku, podľa čoho a medzi kým sa ľudia rozhodujú.
Výsledky, ktoré majú Lidové noviny k dispozícii, ukazujú, že strany možno rozdeliť do troch skupín podľa toho, akých nerozhodnutých voličov si vzájomne preťahujú.

Prvú tvorí šestica stredovo liberálnych strán ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Zelení a Piráti. Do druhej skupiny patria strany na čele s SPD Tomia Okamuru, na ktorého sa orientujú protiimigračne naladení voliči.

A treťou skupinou strán, ktoré si vzájomne konkurujú, je triumvirát ANO, ČSSD a KSČM, ktorému prisudzujú tradičné prieskumy najväčšiu podporu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok