Manželia sa vybrali na výlet do Ázie, roky ich väznili militanti

TA3 TASR
14.10.2017 08:31

Kanadsko-americká rodina, ktorú vyslobodili zo zajatia militantov v Pakistane, sa už vrátila do Kanady. Agentúra AP informovala, že Kanaďan Joshua Boyle, Američanka Caitlan Colemanová a ich tri malé deti cestovali lietadlom z Islamabadu cez Londýn do Toronta, pričom ich sprevádzali pracovníci ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov.

Rodinu privítali v Kanade päť rokov po tom, ako Boyla s Colemanovou uniesli na území Afganistanu militanti napojení na radikálne hnutie Taliban. Boyle informoval, že jeho žene sa v zajatí narodili štyri deti, jednu dcéru mu podľa jeho slov zabil Taliban, ktorý takisto znásilnil jeho ženu. Tiež poskytol agentúre AP rukou písané vyhlásenie, v ktorom vyjadril nesúhlas so zahraničnou politikou Spojených štátov. Uviedol pritom, že Boh dal "jemu a jeho rodine bezpríkladnú húževnatosť a odhodlanie".

Pakistanskí predstavitelia informovali, že vojaci vyslobodili túto rodinu po krátkej prestrelke s militantmi, ktorí zajatcov presunuli cez hranicu z Afganistanu. Podľa Islamabadu bola záchrana možná aj vďaka spravodajským informáciám z Washingtonu.

Pár uniesli v októbri 2012, keď bol na ceste, ktorá ho zaviedla do Ruska, Kazachstanu, Tadžikistanu, Kirgizska a napokon do Afganistanu. Vyslobodenie rodiny privítal aj americký prezident Donald Trump, ktorý ocenil Pakistan za jeho ochotu "urobiť viac pre zaistenie bezpečnosti v regióne".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok