Trump dohodu s Iránom nezrušil, avizoval novú stratégiu

TA3 SITA TASR
13.10.2017 21:35

Spojené štáty zatiaľ neodstúpia od Iránskej jadrovej dohody. Oznámil to americký prezident Donald Trump. Režim v Teheráne označil za fanatický a obvinil ho z podpory terorizmu. Dohoda s Iránom je podľa neho jedna z najhorších, akú kedy Spojené štáty podpísali.

Nová legislatíva?

Americký prezident Donald Trump sa rozhodol presadzovať tvrdý kurz voči Iránu a medzinárodnú dohodu s touto islamskou republikou odmieta znovu potvrdiť. Dôvodom je okrem iného opakované porušovanie dohody zo strany Teheránu a stupňovanie jeho agresívnej politiky od jej podpísania v roku 2015, tvrdí Trump. S Kongresom a spojencami chce teraz pracovať na odstránení jej nedostatkov.

Pokiaľ Kongres nepríde s novou legislatívou, pakt z éry exprezidenta Baracka Obamu skončí. Trumpov krok je očividne kompromis, ktorý mu umožňuje odsúdiť dohodu, avšak hneď ju nevypovedať. Americký prezident zároveň oznámil zavedenie nových sankcií týkajúcich sa nejadrových aktivít Iránu: jeho Revolučných gárd a raketového programu.

Mattis dohodu obhajuje

Trump mal americkému Kongresu do 15. októbra oznámiť, či podľa neho Irán dohodu dodržiava a opakovane ju tak potvrdiť. Americký prezident ťažko vyrokovanú dohodu opakovane spochybňuje. Dôležití členovia jeho vlády, ako napríklad minister obrany James Mattis, ju však obhajujú a iné štáty pred jej vypovedaním rovnako varujú.

Medzinárodní pozorovatelia tvrdia, že Irán pakt dodržuje. Dohodou so svetovými mocnosťami Teherán výmenou za stiahnutie tvrdých sankcií súhlasil s výrazným obmedzením svojho jadrového programu a prísnou medzinárodnou kontrolou.

Európski signatári vyjadrili znepokojenie

Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia vyjadrili znepokojenie nad novou stratégiou amerického prezidenta Donalda Trumpa v politike voči Iránu. Vedúci predstavitelia spomínaných európskych štátov, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová a britská premiérka Theresa Mayová, v spoločnom vyhlásení vzali na vedomie rozhodnutie prezidenta USA a vyjadrili znepokojenie v súvislosti s jeho možnými dôsledkami. Zároveň pripomenuli, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) na základe svojich dlhodobých kontrol a monitoringu opakovane potvrdila dodržiavanie dohody iránskou stranou.

"Nabádame preto vládu a Kongres USA, aby preskúmali dopady na bezpečnosť Spojených štátov a ich spojencov skôr, ako prikročia ku krokom, ktoré by mohli oslabiť predmetnú dohodu, ako je napríklad znovuzavedenie sankcií, ktoré boli na základe dohody zrušené," uvádza sa vo vyhlásení.

Európski signatári dohody zdieľajú Trumpovo znepokojenie v súvislosti s balistickým raketovým programom a regionálnymi aktivitami Iránu, ktoré sa dotýkajú i európskych bezpečnostných záujmov. "Sme pripravení v tejto súvislosti v užšej koordinácii s USA a všetkými zúčastnenými partnermi prijať ďalšie primerané opatrenia," ubezpečili Macron, Merkelová a Mayová v spoločnom vyhlásení. Súčasne naznačili, že od Teheránu očakávajú ukončenie destabilizujúcich aktivít a hľadanie riešení cestou rokovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok