Zázračné tajomstvo dlhovekosti láka Číňanov do Bulharska

TA3 ČTK
14.10.2017 09:50

Čínske slová ešte robia dôchodkyni Cvetke Radkovovej problémy, jej dcéra si však s nimi dokáže dobre poradiť. Ani jedna z týchto žien však nemá v úmysle navštíviť Veľký čínsky múr. Je to naopak Čína, ktorá vo veľkom prichádza do ich bulharskej obce.

Zázračné tajomstvo dlhovekosti láka Číňanov do Bulharska
SITA/AP (ilustračné foto)

Festival na počesť jogurtu

Spýtajte sa Bulharov, kde leží obec Momčilovci. Väčšina z nich to asi nebude vedieť. Spýtajte sa Číňanov, čo im tento názor pripomína a odpovedia vám, že jogurt. Tento jogurt vraj skrýva "zázračné tajomstvo". Ide o záhadu lokality nachádzajúcej sa v Rodopách, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku.

Tak to aspoň tvrdí čínska reklama. Produkty s pečaťou obce Momčilovci sa počas niekoľkých rokov stali mliečnym symbolom úspechu v Číne. Jogurt sa síce vyrába v tejto ázijskej krajine a produkuje ho čínska firma, tá však tvrdí, že používa mliečnu baktériu typickú pre bulharský región. A obec Momčilovci sa so svojimi 1200 obyvateľmi snaží vyťažiť z nečakanej popularity čo najviac.

V obci sa usporadúva čínsko-bulharský jogurtový festival, čínski turisti prichádzajú obdivovať krásy kamenných stavieb uprostred lesov a Bulhari sa zase učia po čínsky. 66-ročná Cvetka Radkovová a jej 37-ročná dcéra s 9-ročnou vnučkou patria k štyridsiatke dobrovoľníkov, ktorí sa snažia vyslovovať prvé čínske frázy. "Je to celkom zložité," smeje sa šesťdesiatnička, zatiaľ čo jej dcéra Vaselina už dokáže rozprávať vo vetách.

bez-nazvu_0a000002-a1c4-a124.jpg

Odhalili tajomstvo dlhovekosti?

V septembri sa v obci konal už tretí jogurtový festival. Všade boli čínske nápisy pre turistov, k dispozícii boli trojjazyčné brožúry a bulharské deti zdravili čínskych turistov "ni chao", teda "dobrý deň". Konala sa tu aj konferencia o zázračných vlastnostiach jogurtu, ochutnávky mliečnych výrobkov a súťaž krásy o titul "kráľovná jogurtu".

"Číňania poznajú z Bulharska dve veci: ruže a jogurt," vysvetľuje turista zo Šanghaja Lej Lin. "Obec Momčilovci je známa ako dedinka dlhovekosti, žije tu veľký počet storočných. Náš výskum ukázal, že miestny jogurt je jedným z tajomstiev tejto dlhovekosti," uviedol Pchan Ťien-ťun, hovorca čínskej skupiny Bright Diary, ktorá od roku 2009 tento jogurt vyrába.

Firme sa darí. Jogurt jej v minulom roku priniesol výrazný zisk. Dôvodom je aj zvýšený záujem Číňanov o tradičné mliečne výrobky po škandále s kontaminovaným práškovým mliekom z roku 2008.

Mohutná kampaň

Reklamu na mliečny nápoj s modročervenou etiketou, známy pod názvom Mo-s'-li-an a vyzdobený kresbou bulharskej farmárky v kroji, je v Číne vidieť takmer všade - či už na zastávkach autobusov alebo v televízii.

Vplyv na obec, kam ročne zavíta asi tisíc čínskych turistov, je však skromný. Starostka Sijka Surkovová si je istá jednou vecou: "Návštevnosť každoročne rastie. Vzhľadom na mohutnú kampaň, ktorú nám tento jogurt v Číne robí, je to prirodzené" hovorí.

Tento úspech občas prináša aj nečakané situácie. V roku 2014 v obci usporiadali čínsku verziu reality show Survivor. Sedem súťažiacich, ktorí vôbec nehovorili po bulharsky, poslali do miestnej rodiny. Všetci dostali len jeden slovník. Jogurtu však mali toľko, koľko zvládli zjesť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok