USA opúšťajú organizáciu UNESCO, dôvodom má byť Izrael

TA3 ČTK TASR
12.10.2017 15:34

Spojené štáty opustia na konci roka 2018 Organizáciu Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru - UNESCO. Uviedlo to americké ministerstvo zahraničných vecí. Krok súvisí s niekoľkými rezolúciami, ktoré organizácia v minulosti prijala a ktoré vníma Washington ako protiizraelské. Izrael oznámil, že nasleduje USA.

Vedenie organizácie UNESCO už potvrdilo, že od USA dostalo oficiálne oznámenie o odchode z organizácie, ktorá okrem iného rozhoduje o zápise kultúrnych a prírodných pamiatok na zoznam svetového dedičstva. Rozhodnutie Washingtonu označila organizácia za stratu pre "rodinu Spojených národov". Spojené štáty prestali už v roku 2011 posielať organizácii príspevky. Stalo sa to potom, ako sa členom UNESCO stala Palestína.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že dôvodom odchodu USA z UNESCO je zaujatosť voči Izraelu a potreba "základnej reformy" tejto organizácie. Spojené štáty do UNESCO ročne prispievali 80 miliónmi dolárov, teda pätinou rozpočtu organizácie. V súčasnosti je ich dlh voči UNESCO približne 550 miliónov dolárov. Spojené štáty si však chcú ponechať v UNESCO štatút "stáleho pozorovateľa".

Izrael bude nasledovať príklad Spojených štátov. Ako dôvod uviedli protiizraelské postoje organizácie. Izraelský premiér toto rozhodnutie USA privítal ako odvážne a morálne a vydal ministerstvu zahraničných vecí pokyn, aby začalo pripravovať vystúpenie Izraela z UNESCO. Podľa Netanjahua sa "UNESCO stala absurdným divadlom, ktoré namiesto toho, aby dejiny chránilo, tak ich skresľuje". Veľvyslanec Izraela pri OSN Danny Danon označil odchod USA z UNESCO za "začiatok novej éry" v Spojených národoch, keď sa "platí" za diskrimináciu voči Izraelu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok