Žiga nie je spokojný s odmenou za Gabčíkovo, vyvodil zodpovednosť

TA3 SITA TASR
12.10.2017 10:53

Odmena, ktorú vyrokovali za právne služby advokátskej kancelárii Radomíra Bžána za spor o Gabčíkovo, je podla opozície škandál. Za privysokú ju považuje aj minister hospodárstva Peter Žiga, ktorý sa rozhodol vyvodiť personálnu zodpovednosť. Odvoláva všetkých členov správnej rady spoločnosti MH Manažment.

Očakával odmenu do dvoch percent

Dozorná rada spoločnosti MH Manažment končí. Oznámil to na brífingu šéf rezortu hospodárstva Peter Žiga, ktorý považuje postup orgánov firmy v právnom spore ohľadom Vodnej elektrárne Gabčíkovo za neprofesionálny. Podľa Žigu sa zmenia následne stanovy spoločnosti MH Manažment, a potom sa vykonajú aj zmeny v predstavenstve.

Minister nie je spokojný s novou vyrokovanou odmenou pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána za vyhratú medzinárodnú arbitráž o Gabčíkovo. „Ja som očakával tú sumu niekde na úrovni medzi jedným a dvoma percentami,“ povedal Žiga. Spoločnosť MH Manažment sa v utorok dohodla s advokátskou kanceláriou na znížení odmeny zo 64 miliónov eur na 17,64 milióna eur.

Minister naznačil, že ešte sa možno bude dať spochybniť celá zmluva medzi štátnou spoločnosťou MH Manažment a spomínanou advokátskou kanceláriou. „Stále pracujeme aj s verziou a s právnym názorom, že táto zmluva nemusí byť vôbec platná. A to z toho dôvodu pretože nebola dobre zverejnená. Ideme pracovať s touto alternatívou. Potrebujeme však dôsledný právny názor, preto sme požiadali o pomoc ministerstvo spravodlivosti,“ dodal Žiga.

img-0721_0a000002-2d66-4b48.jpg

Chyba sa stala na začiatku?

Strana Sloboda a Solidarita považuje aj upravenú odmenu pre advokáta Bžána vo výške presahujúcej 17 miliónov eur za škandál. „Chyba sa stala úplne na začiatku, keď nominant Smeru-SD a predseda predstavenstva štátnej akciovej spoločnosti MH Manažment Branislav Bačík súhlasil s výškou odmeny pre advokátsku kanceláriu vyjadrenou percentom z celkovej hodnoty sporu,“ uviedla podpredsedníčka SaS a predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová.      

Pri hodnote sporu o viac ako 700 miliónov eur mala byť odmena vyjadrená konkrétnou sumou. „Každému súdnemu občanovi musí byť totiž jasné, že ani materiálne náklady na spor a ani jej intelektuálne nasadenie nerastie advokátskej kancelárii lineárne s výškou hodnoty sporu. Nebolo to jasné len štátnemu manažérovi Bačíkovi, za čo by mal z funkcie odísť,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Karol Galek.

Situácia dospela dokonca tam, že MH Manažment odporuje ministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi. Pritom ministerstvo hospodárstva je jediným akcionárom MH Manažmentu. Zatiaľ čo minister tvrdí, že zmluva o odmene advokátskej kancelárii nemusí byť vôbec platná, MH manažment mu oponuje a hovorí, že je „jednoznačne platná“. „Občania sú divákmi na čudnom divadle, keď si dvaja nominanti Smeru-SD odporujú v zásadnej otázke, pričom to vyzerá tak, že v skutočnosti Bačík šéfuje Žigovi,“ poznamenala Jana Kiššová.      

Urputná snaha predsedu predstavenstva MH Manažment Bačíka prihrať advokátskej kancelárii vyše 17 miliónov eur je podľa poslanca NR SR a tímlídra SaS pre spravodlivosť Alojza Baránika len ďalším z dôvodov, pre ktorý by ho mal minister Žiga z funkcie odvolať. „Ak nechce čeliť obvineniam z neschopnosti alebo nebodaj zo spoluúčasti na tejto špinavej záležitosti, inú možnosť nemá,“ tvrdí A. Baránik.

Arbitráž je výhrou pre celé Slovensko

Úspešná arbitráž je podľa Bžánovej advokátskej kancelárie výhrou pre celé Slovensko a ataky na kanceláriu a medzinárodný tím expertov znižujú dôveryhodnosť našej krajiny.

"Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán, v spolupráci s početným medzinárodným tímom právnikov a expertov, zaistila pre Slovensko víťazstvo v historicky najnáročnejšom súdnom spore, ktorému čelila naša krajina od svojho vzniku. Nejde o virtuálne víťazstvo a hypotetickú úsporu 700 miliónov eur vo forme odškodného, ale o reálny  výsledok práce právnej kancelárie, ktorý vytvára predpoklad pre úspešné uplatňovanie nárokov vo výške 500 miliónov eur v ďalších konaniach, kde subjekty na strane Slovenskej republiky žalujú spoločnosť Slovenské elektrárne. Advokátska kancelária vždy bola a je korektným partnerom pre všetkých svojich klientov. Aj v tomto prípade proaktívne vytvorila podmienky pre uzatvorenie dohody.

Dohoda však nie je jednostranný akt. Tím expertov venoval extrémne náročnému súdnemu sporu vela niekolko rokov maximálnu pozornosť a svedomite plnil úlohy, ktoré mu z tejto úlohy vyplývali tak, aby dnes Slovensko nestálo pred otázkou odškodnenia a nečelilo medzinárodnej hanbe. V tejto súvislosti je Advokátska kancelária pripravená chrániť svoje dobré meno pred akýmkoľvek ďalším spochybňovaním právoplatne uzatvorených zmlúv, uzatvorených v dobrej viere a v súlade s platnou legislatívou.


Kancelária si je tiež plne vedomá záväzkov, ktoré jej vyplývajú voči expertnému medzinárodnému tímu, ktorý roky bojoval za práva Slovenskej republiky v medzinárodnej arbitráži. Je preto pripravená hájiť práva zazmluvnených expertov, aby neboli poškodené emotívnym konaním pod vplyvom cielenej diskreditačnej kampane. Upozorňujeme, že politizácia tejto témy už dnes poškodzuje Slovenskú republiku v zahraničí a môže mať priamy negatívny dopad na výsledok ďalších súdnych sporov, ako i dôveryhodnosť krajiny v oblasti plnenia právnych záväzkov,"
uvádza sa v stanovisku kancelárie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok