Sex nie je kľúčový, pre vzťah sú dôležité oddelené spálne

TA3 ČTK
14.10.2017 19:57

Podľa výskumu takmer štvrtina manželských párov nezdieľa spoločné lôžka. Experti usudzujú, že je to pre manželstvo užitočné a uviedli aj šesť dôvodov.

Sex nie je kľúčový, pre vzťah sú dôležité oddelené spálne
SITA/AP

Dopady nekvalitného spánku

Po prvé, partneri sa prebúdzajú spokojnejší. Spať osem hodín vcelku bez toho, aby sa vedľa nich niekto otáčal, kopal alebo chrápal, to je pre mnohých snom. Podľa Davida Bennetta, manželského poradcu a autora mnohých príručiek, sa partneri, ktorí spávajú spoločne, prebúdzajú v priemere šesťkrát za noc. Dopady neústáleho zobúdzania sa na zdravie zahŕňajú zvýšené riziko fyzických a duševných ťažkostí, ako sú depresia a obezita, ktoré rozhodne neprispievajú k udržaniu zdravého vzťahu.

muz-postel-1140-px-ctk_0a000002-ff87-769b.jpg

Po druhé, sex nie je povinný. Ak sa súlož stane rutinou, môže byť obtiažne navodiť tú správnu atmosféru. Spanie na oddelených posteliach však odstraňuje riziko, že sa partneri budú cítiť povinní milovať sa, alebo že jeden z nich bude musieť odmietnuť toho druhého, vysvetľuje sexuologička Miyoko Rifkinová, ktorá rovnako odmieta vášnivé objatia počas nočného prebudenia sa. K nespočetným výhodám dobrého spánku patrí aj skutočnosť, že organizmus nepotrebuje vynaložiť toľko úsilia na to, aby zostal v dobrej kondícii. Viaceré štúdie dokázali, že osoby, ktoré spia nedostatočne, majú sklon k hromadeniu tuku v centrálnej časti tela.

Prevencia proti hádkam?

Po tretie, partneri si vzťah viac vážia. Fakt, že človek túži po tom, čo práve nemá, platí aj o sexe. "Ak spíme na oddelených posteliach, je tu väčšia pravdepodobnosť, že si budeme viac vážiť intimity a fyzického kontaktu. Nie je totiž tak ľahké priblížiť sa k partnerovi, ako vtedy, keď obaja spia na spoločnom lôžku. To pomáha udržiavať fyzickú stránku vzťahu ako prioritu a bráni to tomu, aby zo vzťahu vyprchala vášeň," zdôraznila sexuologička a psychoterapeutka Kristie Overstreetová.

Po štvrté sa zredukujú hádky. Keď sa človek v noci neustále zobúdza a nevyspí sa kvalitne, je potom jednoduché, aby sa cítil byť na pokraji svojich síl. Je vysoko pravdepodobné, že potom povie alebo urobí niečo, čo by inak nechcel povedať a urobiť. "Ak spíme sami, sme ráno čerství a odpočinutí. To je zásadné pre to, aby sme nemali zlú náladu, a tak sa znižuje pravdepodobnosť konfliktu s partnerom," hovorí doktorka Overstreetová.

Prospieva aj komunikácii

Po piate, máme čas sami na seba. Ak spíme na spoločnej posteli každú noc, môže to spôsobiť, že sa vzťah premení v niečo vetché. "Každý z nás potrebuje vlastný priestor a občasný dobrý spánok ďaleko od partnera je práve tým, čo pomáha, pretože to dodáva vzťahu životaschopnosť," upozorňuje expert na partnerské vzťahy Chris Armstrong.

Po šieste, oddelené postele zlepšujú komunikáciu medzi partnermi. Každý z nás robí v spánku "podivné" veci, či už ide o chrápanie, neustále sa pretáčanie alebo hovorenie zo spánku. Tieto rušivé elementy správania len zvyšujú rozpory vo vnútri páru, ich nevyhnutným dôsledkom sú hádky, ktoré niekedy môžu viesť i k niečomu závažnejšiemu. "Ak spíme sami, ukončíme toto neustále napätie a zlepšíme vzájomnú komunikáciu. I keď oddelené postele nemôžeme považovať za trvalé riešenie, raz za čas môžu byť nevyhnutnosťou," dodáva Arsmstrong.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok