Po rokoch údajne objasnili vraždu právnika Ernesta Valka

TA3
10.10.2017 16:05

Polícia po siedmich rokoch objasnila mimoriadne medializovanú vraždu známeho právnika Ernesta Valka, tvrdia zdroje Denníka N. Vrahom bol údajne lupič s iniciálmi J. R.

Po rokoch údajne objasnili vraždu právnika Ernesta Valka
TASR

Viacero možných motívov

O Valkovej vražde sa podľa denníka rozhodol svedčiť svedok, ktorý pri nej bol.

Valka zastrelili v jeho vile v Limbachu v novembri 2010. Bol usmrtený jedným výstrelom z pištole. Strela vypálená z niekoľkých metrov ho zasiahla do srdca a pľúc. Policajný prezident Tibor Gašpar v januári 2014 uviedol, že je viacero motívov vraždy právnika. Pripustil, že jedna z nich sa javí ako najrelevantnejšia.

Bude vecou ďalšieho dokazovania, či skutočne ten, kto bude obvinený z vraždy prominentného právnika Ernesta Valka, alebo kto už je obvinený z tohto trestného činu, je páchateľom. Uviedol to dlhoročný vyšetrovateľ a v súčasnosti advokát Peter Vačok.

"Nielen rodina, ale aj verejnosť očakávala a má v podstate právo na pravdivú odpoveď, kto a za akých okolností zavraždil Ernesta Valka. Ale isteže, to je zatiaľ len správa a bude vecou ďalšieho dokazovania, či skutočne ten, kto bude obvinený, alebo kto už je obvinený z tohto trestného činu, je skutočne páchateľom," povedal Vačok.

Chce dôkazy

"Ak sa podaril tento prípad objasniť, som rád, pretože to bol môj dobrý priateľ a zároveň som si istý, že nešlo o nejakú lúpežnú vraždu len tak pre nejaké peniaze, ale podľa mňa za tým treba hľadať nejaké pozadie. To si myslím dodnes, pokiaľ ma nepresvedčia iné dôkazy o opaku," povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

„Národná kriminálna agentúra pod dozorom prokuratúry už niekoľko dní vykonáva úkony smerujúce k tomu, že obviní páchateľa. Bol ním podľa polície lupič. Páchateľa usvedčili jeho spolupáchatelia, ktorí sa proti nemu rozhodli svedčiť a ktorí sú odsúdení pre iné trestné činy,“ napísal Denník N.

Nesmú to podceniť

Objasniť vraždu advokáta Ernesta Valka po siedmich rokoch bolo skutočne náročné. Uviedol bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor. "Ja osobne to hodnotím predovšetkým ako úspech polície, pretože objasniť vraždu po siedmich rokoch je skutočne veľmi náročné, veľmi zložité a domnievam sa, že v tomto prípade polícia nestratila záujem o tento prípad a podrobne rozpracovávala každú informáciu, ktorá sa o prípade vyskytla. Ja som už viackrát prezentoval, že pri trestných činoch vrážd je veľmi dôležitá práca na mieste činu a prvé tri dni takzvaného pátrania po horúcej stope – vyhodnotiť, zabezpečiť, analyzovať a dokázať využiť všetky dôkazy z miesta činu," povedal Ivor.

Podľa jeho slov ak sa to nepodarí, či už z objektívnych, alebo subjektívnych príčin, dôkazná situácia sa potom zo dňa na deň, z mesiaca na mesiac, z roka na rok zhoršuje a je čoraz slabšia. V takom prípade polícia nesmie poľaviť a nesmie akúkoľvek informáciu, ktorú dostane o prípade, podceniť. "Ja by som bol veľmi rád, keby toto obvinenie sa preukázalo aj v priebehu vyšetrovania nazhromaždením príslušného množstva dôkazov, aby bolo možné podať obžalobu a páchateľa alebo páchateľov postaviť pred súd," dodal Ivor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok