S advokátskou kanceláriou sa dohodli na odmene za Gabčíkovo

TA3 TASR
10.10.2017 15:43

Predseda Predstavenstva spoločnosti MH Manažment Branislav Bačík sa dohodol s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána na znížení odmeny za víťazstvo v arbitráži na maximálnu výšku 2,5% z pôvodných 11%. Odmena bude teda výrazne nižšia ako medializovaných 64 miliónov eur.

Chceli zastaviť bulvarizáciu témy

Informovala o tom Scarlett Filipovičová zo spoločnosti MH Manažment. V medzinárodnej arbitráži medzi štátom a Enelom (Slovenské elektrárne) vyhral štát zastúpený spoločnosťou MH Manažment spor o 705,6 milióna eur, čo v celom tomto procese bola kľúčová úloha.

Ďalších takmer 600 miliónov eur Slovensko získa počas budúcich 21 rokov, keď bude môcť prevádzkovať VEG namiesto spoločnosti Enel, ktorá dostala vodnú elektráreň do prenájmu počas nevýhodnej privatizácie v roku 2006.


"K rokovaniam sme pristúpili včera (9.10.) na žiadosť advokátskej kancelárie, ktorá chcela zastaviť traumatizovanie spoločnosti bulvarizáciou celej témy, ako aj mediálny hon na osobu advokáta a jeho rodiny," povedal Bačík.

„Vzhľadom na skutočnosť, že o výške trov konania medzinárodný arbitrážny súd stále nerozhodol, dohodli sme sa určiť maximálnu výšku odmeny pre advokáta, od ktorej sa následne odpočítajú už zaplatené úkony advokátovi, ako aj trovy konania, ktoré budú priznané. Maximálna výška odmeny pre advokáta je určená na 2,5%.“, vyhlásil Branislav Bačík a dodal, že uvedené percento je výsledkom dohody.

2,5 percenta je 17,64 milióna

Predseda predstavenstva MH Manažment vysvetlil, že 2,5 % zo 705,6 milióna eur predstavuje 17,64 milióna eur, od ktorej sa následne odpočítajú už zaplatené úkony advokátovi (4,9 milióna eur) a trovy konania, ktoré sú uplatnené vo výške 12,7 milióna eur. To znamená, že ak budeme 100-% úspešní pri trovách konania (12,7 milióna eur), prakticky by všetky ďalšie náklady na odmenu advokáta zaplatili Slovenské elektrárne.

"O tejto dohode som informoval vedenie Ministerstva hospodárstva SR, ktoré túto informáciu vzalo na vedomie," uviedol Bačík a dodal, že MH Manažment považuje dosiahnutú dohodu za výhodnú nielen pre MH Manažment, ale aj pre Slovenskú republiku.

Bačík považuje dohodnutú sumu za primeranú, pretože MH Manažment vyhral pre Slovensko súdny spor o 705,6 milióna eur. Ďalších takmer 600 miliónov eur z prevádzky vodného diela zostane na Slovensku a nie na účtoch zahraničného majiteľa Slovenských elektrární.

Súdny spor sa skončil úspešne aj napriek tomu, že protistranu zastupovala celosvetová právna kancelária s tisíckami právnikov. Slovensku sa podarilo zachrániť obrovské finančné zdroje, a preto výška dohodnutej odmeny (2,5 %) primerane ohodnocuje výsledok súdneho sporu.

Stanovisko Advokátskej kancelárie Radomíra Bžána

Naša advokátska kancelária po včerajších opakovaných rokovaniach s MH Manažment súhlasila so stanovením konečnej odmeny za vyhratú arbitráž v hodnote 706,2 miliónov eur na 2,5% z tejto sumy. Táto odmena predstavuje sumu 17 655 000,-€ a je v nej zahrnutá aj suma 4,9 milióna eur, ktorú sme už dostali vyplatenú za priebežné právne úkony počas trojročnej prebiehajúcej obchodnej  arbitráže. Ako víťazná strana sporu sme si uplatnili na arbitrážnom súde aj trovy konania a to vo výške 12,7 milióna eur. O ich konečnej výške rozhoduje arbitrážny súd. Celá výška priznaných súdnych trov prináleží klientovi – čiže MH Manažment.

Pre MH Manažment a celú Slovenskú republiku naša kancelária vyhrala historicky najväčšiu arbitráž a zabránila situácii, kedy by Slovenská republika musela zaplatiť spoločnosti Slovenské elektrárne 700 miliónov eur. Sekundárne sme tak navyše významne zlepšili aj právnu pozíciu Slovenska pri vymáhaní sumy 360 miliónov eur plus úroky v súvisiacom súdnom spore so Slovenskými elektrárňami.

Uzavretú dohodu považujeme za férovú a nebude sa ku nej ďalej vyjadrovať. Svoju prácu sme odviedli na najvyššej možnej odbornej úrovni. Napriek tomu sme sa stali terčom neodôvodnenej a štvavej mediálnej a politickej kampane. Napriek tomu, že sme vždy verejne tvrdili, že o konečnej výške odmeny vedieme s klientom rokovania, opakovane sme viac ako dva týždne spájaný so sumou 64 miliónov eur a absurdnými konštrukciami o ľahkom a vopred vyhratom spore.

Konštatujeme, že ani štvavá kampaň, ani populistické vyjadrenia rôznych ľudí, ani nič iné čo sa v posledných dňoch smerom ku našej kancelárii dialo, nijako nedokáže prekryť fakt, že sme boli na medzinárodnej arbitráži úspešní a poskytli sme nášmu klientovi to, čo očakával – odbornú a efektívnu pomoc pri ťažkom súdnom spore. Porazili sme medzinárodnú právnickú mašinériu, ktorá disponuje tisíckami právnikov po celom svete a ktorá mala jeden a úplne jednoznačný cieľ – donútiť Slovenskú republiku zaplatiť spoločnosti Slovenské elektrárne sumu 706,2 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok