Babiša obvinili z podvodu, hrozí mu 10 rokov väzenia

TA3 TASR SITA
9.10.2017 16:07

Kauza ho môže stáť nielen percentá vo voľbách, ale aj slobodu. Česká polícia obvinila predsedu hnutia ANO Andreja Babiša z dotačného podvodu v kauze Čapí hnízdo. Obvinila aj podpredsedu hnutia Jaroslava Faltýnka. Obaja si už prevzali uznesenie o začatí trestného stíhania.

Stále sa bráni

"Prevzal som si uznesenie o začatí trestného stíhania v pseudokauze Čapí hnízdo," uviedol pre Novinky.cz Babiš. "Proti tomuto rozhodnutiu som hneď podal opravný prostriedok sťažnosť a odovzdal som celú vec svojmu obhajcovi," zdôraznil Babiš.

S obvinením nesúhlasí ani Faltýnek a bude proti nemu okamžite podávať sťažnosť. "Považujem to celé za nezmysel," uviedol pre denník Právo Faltýnek. Ako povedal, polícia mu kladie za vinu dotačný podvod, kde mu v prípade odsúdenia hrozí trest v rozmedzí od piatich do desiatich rokov.

Tesne pred voľbami

K obvineniu prichádza necelé dva týždne pred parlamentnými voľbami, ktoré sa konajú 20. a 21. októbra a v ktorých by mala podľa predvolebných prieskumov vysoko zvíťaziť Babišova strana ANO. Podľa Babiša ide o účelovú kauzu, ktorá má poškodiť jeho a jeho stranu pred parlamentnými voľbami. "Ja v tom žiadnu trestnú kauzu nevidím. Vidím v tom voľby," vyhlásil v septembrovej rozprave v parlamente.

Kauzu Čapí hnízdo vyšetruje česká polícia už od roku 2015, v auguste tohto roku požiadala parlament o vydanie oboch politikov a poslanci - vrátane Babiša a Faltýnka - ich vydanie v septembri schválili.

Babiš mal Čapí hnízdo, ktoré údajne pôvodne vlastnila jeho firma Agrofert, prepísať na iných vlastníkov, aby naň získal európske dotácie. Samotný politik však tvrdí, že to nie je pravda. "Agrofert ani ja sme farmu nikdy nevlastnili," vyhlásil na tlačovej konferencii.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok