Mali brániť ľudské práva, v Turecku ich obvinili z terorizmu

TA3 TASR
8.10.2017 19:14

Prokuratúra v Istanbule vzniesla obvinenia z členstva v teroristických skupinách a napomáhania týmto skupinám voči riaditeľke tureckej pobočky organizácie Amnesty International Idil Eserovej a ďalším desiatim ľudskoprávnym aktivistom.

Mali brániť ľudské práva, v Turecku ich obvinili z terorizmu
SITA/AP

Zadržali ich začiatkom júla pri policajnom zásahu v hoteli neďaleko Istanbulu, kde sa mal konať seminár o digitálnej bezpečnosti. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na správu tureckej tlačovej služby Anadolu.

Vyšetrovanie v danom prípade sa podľa nej skončilo a 11 obvinených aktivistov majú teraz postaviť pred súd. Osem z nich vrátane dvoch cudzincov - Nemca Petra Steudtnera a švédskeho občana Aliho Gharaviho - sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe, zvyšných troch medzičasom prepustili na slobodu.

Napomáhanie ozbrojeným teroristickým organizáciám malo spočívať v komunikácii s osobami podozrivými z napojenia na kurdských a ľavicových militantov, ako aj na hnutie pod vedením moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v Spojených štátoch. Ten podľa tureckej vlády stojí za vlaňajším pokusom o vojenský prevrat v Turecku.

Agentúra DPA informovala, že prokuratúra požaduje pre uvedeného nemeckého aktivistu trest 15 rokov väzenia. V reakcii na zadržanie Petra Steudtnera nemecká vláda v júli varovala pred cestovaním do Turecka a spochybnila ďalšie ručenie za investície v tejto krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok