Kancelárka Merkelová oficiálne potvrdila, s kým bude rokovať

TA3 TASR
7.10.2017 13:40

Nemecká kancelárka Angela Merkelová po prvý raz oficiálne oznámila, že jej kresťanskí demokrati budú viesť rozhovory o vytvorení koaličnej vlády s liberálmi zo Slobodnej demokratickej strany a Zelenými.

Jamajská koalícia

Merkelová priznala, že rokovania budú náročné, no úlohou je podľa nej vytvoriť spoľahlivú vládu. "Želám si, aby vznikla," povedala o takejto koalícii vo vystúpení na celonemeckom stretnutí Mladej únie, mládežníckej organizácie konzervatívcov z tzv. Únie CDU/CSU, v Drážďanoch.

Uvedené strany by tvorili spojenectvo známe pod názvom "jamajská koalícia", pretože ich tradičné farby - čierna (CDU/CSU), žltá (FDP) a zelená - sa zhodujú s farbami vlajky karibského štátu Jamajka. Jamajská koalícia sa stala pre Merkelovú jedinou možnosťou na vytvorenie väčšinovej vlády po tom, ako Sociálnodemokratická strana Nemecka po svojom historicky najhoršom výsledku v septembrových voľbách vylúčila pokračovanie doterajšej veľkej koalície s CDU/CSU a ohlásila odchod do opozície, píše agentúra DPA.

Aj Merkelovej Kresťanskodemokratická únia zaznamenala vo voľbách výrazné straty, spolu so sesterskou bavorskou stranou Kresťansko-sociálna únia však zostala najsilnejšou frakciou v nemeckom parlamente. Pre Merkelovú to bude znamenať štvrté funkčné obdobie v úrade spolkovej kancelárky.

Zmena kurzu

Šéfka CDU sa po neuspokojivom volebnom výsledku Únie sa pri vystúpení po prvý raz od volieb postavila pred široké stranícke publikum. Nemeckí konzervatívci po volebných stratách diskutujú o svojom ďalšom smerovaní. Mládežnícka organizácia CDU a CSU, ktorá má v súčasnosti približne 110.000 členov a označuje sa za najväčšie politické združenie mládeže v Európe, v úvode svojej konferencie žiadala zvýraznenie konzervatívneho profilu oboch strán i personálne zmeny.

Potvrdil to aj predseda JU v Bavorsku Hans Reichhart, ktorý Merkelovú vyzval na úplnú zmenu politického kurzu. Strany CDU/CSU majú podľa neho kompas, ktorý ukazuje stredovým a stredopravicovým smerom. "Nechceme byť otvorení na všetky strany," vyhlásil.

Merkelová a šéf CSU Horst Seehofer sa stretnú v nedeľu, aby hľadali spoločnú líniu pre rokovania o "Jamajke" s FDP a Zelenými. Hlavným sporným bodom medzi sesterskými konzervatívnymi stranami je požiadavka CSU na stanovenie hornej hranice počtu prijímaných utečencov v Nemecku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok