V Prahe sa naposledy rozlúčili s legendárnym Janom Třískom

TA3 TASR
6.10.2017 12:53

Dlhotrvajúcim posledným potleskom sa české Národné divadlo rozlúčilo so zosnulým hercom Janom Třískom, ktorý tragicky zahynul na následky pádu z mosta.

Rodina i kolegovia

"Buď zbohom, tvoja tvár Romea tu zostáva s nami a bude večne mladá," preniesol z javiska Třískov priateľ, shakespearológ a prekladateľ Martin Hilský. Medzi ďalšími prehovorili slovenský herec a režisér Martin Huba či obe Třískove dcéry.

Na poslednú rozlúčku s kolegom prišli popri Ive Janžurovej  Jana Potměšila, Igora Bareša, Ivana Trojana, Jana Hrušínského či Jany Preissovej i Petra Špalková, s ktorou Tříska nakrútil svoj posledný film Po strništi bos.

Medzi ďalšími sa objavili i režiséri Jiří Mádl, ktorý mal pôvodne práve s Třískom nakrúcať film, a Jan Hřebejk či producent a režisér David Ondříček.

p201710060313901_0a000002-6057-fe39.jpeg

Fotografie z významných úloh

Z ďalších tvárí českého verejného života bolo možno v hľadisku pražského Národného divadla zahliadnuť politika a prekladateľa Michaela Žantovského či Karla Schwarzenberga. Vedľa Třískovej manželky Karly Chadimovej sedela Marie Tomášová, ktorá v Národnom divadle hrala Júliu k Třískovnu Romeovi.

Na plátne nad javiskom sa striedali fotografie zo všetkých hercových významných úloh, medzi ktorými nechýbal ani legendárny Kráľ Lear z Letných shakespearovských slávností.

"Nádherný životný príbeh herca, ktorý svoj dar splácal spaľujúcou posadnutosťou. Nebol si odsúdený hľadieť v nemocnici na plafón a trápiť sa úvahami o svojej neužitočnosti, ako hovorí Shakespeare: Pokiaľ už sa to má stať, nech sa to stane rýchlo," uviedol okrem iného Martin Huba, ktorý s Třískom spolupracoval práve na spomínanom Kráľovi Learovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok