Poďte s nami na Mars, pozýva NASA. Stačí vám minúta času

TA3 ČTK
8.10.2017 19:49

Letieť na červenú planétu sa nepodarí každému. Národný úrad pre letectvo a vesmír však prišiel s riešením a všetkým ponúka virtuálny palubný lístok. Stačí sa zapísať na stránkach vesmírnej agentúry a vaše meno prenesú na mikročip v novej marťanskej sonde InSight. Tá by sa mala vydať k planéte o rok.

Poďte s nami na Mars, pozýva NASA. Stačí vám minúta času
SITA/AP Photo/NASA

Aspoň virtuálne sa môžu na susednú planétu dostať aj päťročné deti či 99-roční dôchodcovia, láka NASA. Na webovej stránke https://mars.nasa.gov/syn/insight bude do 1. novembra možné uviesť meno a priezvisko. To potom v roku 2018 zamieri aj s robotom na Mars.

Prvú vlnu zápisov spustili už v roku 2015. Vtedy sa nechalo ponukou NASA zlákať viac ako 825-tisíc ľudí. InSight mal byť na Mars pôvodne vyslaný už v decembri 2015, pre technické problémy ale bola misia odložená až na rok 2018.

Vďaka odkladu mohli pridať do marťanského robota druhý mikročip, ktorý bude možné zaplniť menami ďalších pozemšťanov. Ak teraz všetko vyjde podľa plánu, na Marse NASA pristane v novembri 2018.

mars-launch-aec3120242d84f80858edab4592e9df1_0a000002-4364-5dfb.jpg

"Mars napĺňa nadšením fanúšikov vesmírnych letov každého veku," povedal vedúci misie Bruce Banerdt. "Táto možnosť z nich spraví súčasť kozmickej lode, ktorá bude skúmať vnútro červenej planéty," dodal Banerdt.

Robot InSight bude plniť predovšetkým vedecké úlohy. Odborníci si od neho sľubujú nové informácie o vzniku Marsu a nepriamo tiež Zeme. Súčasťou zariadenia bude seizmograf, ktorý má merať otrasy na planéte a sledovať dopady meteoritov. Okrem toho sa má InSight prevŕtať tak hlboko pod povrch Marsu, ako žiadny jeho predchodca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok