Kampaň proti jadrovým zbraniam získala Nobelovu cenu za mier

TA3 TASR
6.10.2017 11:12

Nobelovu cenu za mier si tento rok odniesla Medzinárodná kampaň za zrušenie jadrových zbraní. Organizáciu, ktorá sídli vo švajčiarskej Ženeve, založili pred desiatimi rokmi. Podľa jej riaditeľky ide o jasný odkaz jadrovým mocnostiam. Jej prácu ocenila aj Organizácia spojených národov.

Podľa Nobelovho výboru si organizácia sídliaca v Ženeve zaslúžila cenu za "jej snahu pritiahnuť pozornosť ku katastrofálnym humanitárnym následkom akéhokoľvek použitia jadrových zbraní a za jej priekopnícku snahu dosiahnuť zmluvný zákaz takýchto zbraní". V tomto roku bolo na Nobelovu cenu za mier nominovaných 215 jednotlivcov a 103 organizácií. Ide o druhý najvyšší počet nominácií v histórii udeľovania tejto Nobelovej ceny.

Predsedníčka výboru Berit Reissová-Andersenová ocenila ICAN za inšpiratívnu a inovatívnu podporu rokovaní o zmluve zakazujúcej jadrové zbrane na pôde Organizácie Spojených národov. Na novinársku otázku, či cena nie je hlavne symbolická, keďže nedošlo k medzinárodným opatreniam proti jadrovým zbraniam, odpovedala, že to, čo by nemalo žiadny dopad, "je byť pasívny".

Vlaňajším laureátom Nobelovej ceny za mier sa stal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Podľa nórskeho Nobelovho výboru sa zaslúžil o ukončenie vyše 50 rokov trvajúcej občianskej vojny v Kolumbii, ktorá si vyžiadala najmenej 220.000 ľudských životov a vyhnala zo svojich domovov takmer šesť miliónov ľudí.

Tento týždeň oznámili v Štokholme nositeľov Nobelovej ceny v kategóriách fyziológia alebo medicína, fyzika, chémia a literatúra. Na budúci týždeň bude známy laureát v kategórii ekonómia. Tohtoročné ocenenie v každej z kategórií sprevádza finančná prémia vo výške deviatich miliónov švédskych korún (937.376 eur).

Na základe poslednej vôle a z finančných prostriedkov významného švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela (1833-96) je od roku 1901 každoročne udeľovaná prestížna Nobelova cena za významný objav, čin alebo dielo. Táto pocta umelcom vedcom, ekonómom a mierotvorcom je všeobecne považovaná za najhodnotnejšie ocenenie na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok