Čakajú nás extrémne teplá, varujú vedci. Nepomôže ani dohoda

TA3 ČTK
5.10.2017 09:52

Najväčšie austrálske mestá Sydney a Melbourne môžu už v roku 2040 zažiť rekordné teploty, ktoré budú dosahovať viac ako 50 stupňov Celzia. Vyplýva to zo štúdie Austrálskej národnej univerzity v Canberre. Mestá sa tropickým teplotám zrejme nevyhnú ani v prípade, že sa splnia ciele z parížskej klimatickej dohody z roku 2015, varujú vedci. Podobný trend sa očakáva na celom svete.

Čakajú nás extrémne teplá, varujú vedci. Nepomôže ani dohoda
SITA/AP

Teplotný rekord zaznamenal štátny meteorologický ústav v Sydney v roku 2013, teplota vtedy dosahovala až 45,8 °C. V Melbourne sa pritom teploty vyšplhali už v roku 2009 na 46,4 °C. Štúdia teraz varuje aj pred rastúcimi teplotami na celom území Austrálie.

"Jeden z najteplejších rokov, ktorý sme zaznamenali celosvetovo v roku 2015, by sa mohol stať priemerom už v roku 2025," uviedla vedúca výskumu Sophie Lewisová, ktorú citoval server BBC.

Podľa austrálskych meteorológov pritom už minuloročné leto zlomilo 205 teplotných rekordov, minuloročná austrálska zima následne bola vôbec najteplejšou v histórii miestnych meteorologických záznamov. Mimovládna organizácia Climate Council to prisudzuje globálnym klimatickým zmenám a používaním fosílnych palív.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok